Apakah yang boleh saya gantikan vanillin dalam makanan bakar dan resipi lain?

Vanillin sering dijumpai dalam resipi. Ia diperlukan untuk memberikan mufin dan pastri puff rasa yang lembut dan aroma yang halus. Bahan ini termasuk dalam koktel, minuman keras buatan sendiri, boleh dimasukkan ke dalam kopi sebagai bahan tambahan rasa. Tetapi kadang-kadang dalam senjata tuan rumah tiba-tiba kehabisan. Dalam kes ini, gunakan pengganti.

Nama rempah, berasal dari orkid genus Vanilla, diterjemahkan sebagai “pod kecil”. Vanila dijual dalam bentuk buah atau batang. Vanila adalah bahan yang sangat mahal untuk hidangan dan minuman manis.

Pada abad XV, vanila telah ditambah kepada koko dan minuman sedemikian dianggap sebagai afrodisiak yang kuat. Kemudian, rempah telah menemui aplikasi lain.

Vanillin dijual dalam bentuk serbuk, adalah penting untuk memerhatikan dos apabila menggunakan, kepekatan yang terlalu tinggi memberikan rasa tart pahit kepada hidangan, manakala norma adalah sedikit rempah dan rasa yang kaya. Ia digunakan dalam resipi:

 • pencuci mulut;
 • sirap;
 • minuman keras;
 • kek;
 • hidangan dadih;
 • marshmallow;
 • kek keju;
 • souffle;
 • puding;
 • kuih muih.

Gula vanila juga boleh didapati secara komersial. Cari di rak rempah berhampiran tepung, yis, dan serbuk penaik. Mereka adalah produk dari barisan yang sama. Gula vanila adalah lebih mudah untuk dos, 30 kali lebih lemah daripada vanillin tulen. Tetapi kesannya juga tidak akan seperti yang dinyatakan. Ia ditambah kepada barangan yang dibakar, ia dibenarkan untuk digunakan sebagai taburan, dan untuk minuman para pecinta lebih suka menggunakan vanillin tulen atau pod itu sendiri, perlahan-lahan mencelupkannya ke dalam cawan untuk masa tertentu.

Ekstrak vanila juga menarik dari sudut pandangan konfeksi. Ia diperoleh dengan memasukkan buah rempah ke dalam pangkalan alkohol. Ia tidak sesuai untuk membakar, tetapi ia digunakan secara meluas dalam pencuci mulut dan minuman, penyediaannya tidak memerlukan rawatan haba.

Pilihan elit ialah buah vanila semula jadi. Ia sangat mahal, tetapi hasilnya berbaloi dan pengganti tidak sesuai dengannya dalam sebarang perbandingan. Biji-bijian ditambah kepada barangan yang dibakar, buah itu sendiri ditambah kepada ekstrak vanila buatan sendiri. Ia disimpan sehingga 5 tahun tanpa kehilangan harta bendanya, supaya kos dan usaha membuahkan hasil berkali-kali.

Apa yang perlu menggantikan rempah dalam penaik

Vanila diperlukan untuk menambah rasa pada hidangan siap atau barangan yang dibakar. Ia sama sekali tidak memberi kesan pada tekstur atau kalori. Perlu dipertimbangkan bahawa bau produk semula jadi, iaitu pod dan analog sintetik – vanillin, adalah berbeza. Ramai orang lebih suka pilihan kedua, kerana ia lebih biasa.

Untuk menggantikan vanillin dalam bentuk tulen akan dilakukan:

 1. Gula vanila, yang tidak takut suhu tinggi dan tidak kehilangan sifatnya.
 2. Ekstrak vanila alkohol, digunakan hanya dalam hidangan sejuk.
 3. Buah vanila itu sendiri.

Tiada pilihan lain telah dicipta lagi, kerana aroma unik yang diberikan oleh rempah ratus. Ia sering dikaitkan dengan keselesaan, ketenangan, percutian keluarga. Jangka hayat vanillin agak mengagumkan – 1 tahun. Oleh itu, anda boleh membelinya dengan selamat dalam stok, tetapi untuk mengekalkan kekayaan rasa adalah lebih baik untuk tidak bergantung pada pembungkusan asal, dan letakkan beg dalam balang tertutup dan jauhkan daripada rempah berbau kuat yang lain.

Мakanan Berkhasiat