Apakah susu tanpa laktosa dan mengapa ia manis

Susu tanpa laktosa (atau susu tanpa gula susu – laktosa) ialah alternatif yang mudah didapati yang membantu menghapuskan masalah pada orang yang mempunyai alahan atau intoleransi gula susu. Tetapi ramai orang tahu sedikit tentang susu tanpa laktosa (apa itu, kebaikan dan kemudaratan produk, perbezaan dari susu biasa).

Apakah susu tanpa laktosa dan mengapa ia manis

Ia adalah produk tenusu bebas laktosa yang tersedia.

Laktosa ialah sejenis karbohidrat yang terdapat dalam produk tenusu; sesetengah orang mungkin mengalami kesukaran untuk mencernanya.

Syarikat makanan membuat susu tanpa laktosa dengan menambahkan laktase kepada susu lembu biasa. Laktase adalah enzim yang memecahkan gula susu (laktosa) dalam tubuh manusia. Orang yang mengalami intoleransi laktosa tidak dapat menghasilkan laktase yang mencukupi, yang menyebabkan masalah pencernaan (cirit-birit, sakit perut, kadang-kadang muntah).

Oleh itu, susu tanpa laktosa mempunyai rasa, konsistensi dan profil pemakanan yang hampir sama dengan produk lembu biasa. Selain itu, ia boleh digunakan sama, menggantikan susu biasa dalam masakan.

Perbezaan yang ketara ialah rasa, terutamanya rasa manis. Tetapi mengapa susu tanpa laktosa manis?

Laktase memecahkan gula susu kepada 2 monosakarida (gula ringkas), iaitu glukosa dan galaktosa. Oleh kerana selera pada lidah merasakan gula ringkas lebih manis daripada gula kompleks (termasuk laktosa, yang hanya terdiri daripada satu molekul glukosa dan satu molekul galaktosa), susu tanpa laktosa kelihatan lebih manis daripada susu biasa.

Walaupun hampir tiada perbezaan dalam kandungan nutrien antara susu biasa dan tanpa laktosa, berhati-hati harus dilakukan apabila menggunakan produk bebas laktosa untuk memasak atau membakar (makanan mungkin kelihatan lebih manis) kerana perbezaan rasa.

Komposisi kimia dan kalori

Walaupun susu tanpa laktosa mengandungi enzim laktase, yang menjadikannya lebih mudah dihadam, ia mempunyai profil pemakanan yang sangat baik seperti susu biasa. Ia adalah sumber protein yang sangat baik – 1 cawan (240ml) mengandungi kira-kira 8g protein.

Ia juga merupakan sumber mikronutrien yang penting, vitamin seperti kalsium, fosforus, vitamin B12 atau riboflavin (vitamin B2).

Banyak produk tenusu juga diperkaya dengan vitamin D, yang penting untuk kesihatan (kebanyakan orang kekurangannya; ia berlaku secara semula jadi dalam julat makanan yang sangat terhad).

Susu tanpa laktosa adalah alternatif yang baik untuk produk biasa. Komposisi kedua-dua jenis dicirikan oleh nutrien yang sama. Akibatnya, mereka sama-sama berguna.

Nilai pemakanan (100 ml):

 • kJ – 273;
 • kcal – 65;
 • protein – 3.55 g;
 • karbohidrat – 4.65 g; lemak – 3.6 g;
 • lemak – 3.6 gr;
 • serat – 0;
 • air – 87 g.

Komposisi mineral dan vitamin (100 ml):

Komposisi mineral Komposisi vitamin
Mineral Kandungan, mg Vitamin Kandungan
Molibdenum 0,052 А 41 IU
Zink 0,65 В2 0,22
Kalsium 122 В3 0,14
Selenium 0,035 В6 0,09
Magnesium 14 В12 0,008
natrium 47 С 2
Fosforus 99 D 0,055
Potasium 177 Е 0,19
Omega-3 19 К 0,004
Omega-6 98 Asid pantotenat 0,75
Tembaga 0,09 asid folik 0,008
Iodin 0,02 Biotin 0,025

Sifat Susu

Susu tanpa laktosa – faedah kesihatan:

 • Mengandungi kalsium, nutrien lain yang mempunyai kesan positif pada tubuh secara keseluruhan.
 • Menyokong sistem imun.
 • Menggalakkan penghadaman, memperbaiki pergerakan usus yang teratur.
 • Membantu anda menurunkan berat badan kerana kandungan proteinnya.
 • Membekalkan perkembangan tulang, sendi, gigi yang sihat.
 • Sesuai untuk digunakan dalam aterosklerosis, osteoporosis.
 • Menyediakan fungsi tiroid yang betul.
 • Menyokong memori dan fungsi otak.
 • Mencegah penyakit kardiovaskular.

Faedah

Susu tanpa laktosa sesuai untuk mereka yang mempunyai intoleransi laktosa. Selain produk lembu, anda juga boleh menggunakan minuman berasaskan tumbuhan (soya, badam, beras, kelapa, dll.). Versi tambahan kalsium juga tersedia, justeru dengan peningkatan nilai pemakanan.

Untuk intoleransi laktosa, susu haiwan biasa tidak sesuai kerana kandungan laktosanya yang tinggi. Pengecualian adalah susu anjing laut dan kanggaru, tetapi ini tidak digunakan untuk kegunaan manusia. Tetapi pilihan bebas laktosa tidak sesuai untuk alahan protein tenusu, kerana kandungan protein adalah sama dengan produk biasa.

Pada masa yang sama, kenyataan bahawa susu lembu bebas laktosa lebih berguna daripada susu biasa adalah tidak betul. Kandungan lemaknya tidak lebih rendah, dan ia juga mengandungi beberapa antibiotik atau hormon yang agak tidak sihat yang diberikan kepada lembu. Haiwan ini sering diberi makanan yang dirawat dengan racun perosak. Kerana susu lembu bebas laktosa lebih mahal, ia kekal di rak lebih lama, jadi pengeluar ultra-pasteurisasi. Pemprosesan pada suhu tinggi memusnahkan sebahagian besar vitamin, yang ditambah dengan rakan sintetik.

Menghilangkan gejala intoleransi laktosa

Intoleransi laktosa boleh menjadi kongenital (biasanya ditunjukkan semasa penyusuan), diperoleh secara genetik (gejala muncul paling kerap semasa akil baligh, tetapi juga pada orang dewasa) dan diperoleh, berlaku selepas lesi saluran pencernaan tertentu dengan penyakit lain. Pengambilan susu tanpa laktosa membantu mengurangkan gejala gangguan ini.

Risiko tindak balas alahan yang lebih rendah

Alahan adalah keadaan yang lebih serius daripada intoleransi laktosa. Pada bayi, ia sering muncul sebagai najis dengan darah, muntah, cirit-birit, sakit perut, dan ruam. Tetapi kejutan anaphylactic juga boleh berlaku, dengan akibat yang mengancam nyawa yang serius. Walaupun versi produk bebas laktosa mempunyai risiko tindak balas alahan, ia agak lebih rendah. Namun begitu, seseorang (kanak-kanak atau dewasa) perlu dipantau apabila memakannya.

Penghadaman lebih cepat.

Kebanyakan orang menghasilkan enzim laktase yang mencukupi selepas kelahiran, justeru tidak mempunyai masalah untuk mencerna gula susu. Tetapi dianggarkan sehingga 75% orang dewasa kehilangan keupayaan untuk memecahkan laktosa dari masa ke masa, mengakibatkan intoleransi.

Perubahan ini biasanya berlaku antara umur 2-12 tahun. Sesetengah ahli populasi kanak-kanak mengekalkan keupayaan untuk mencerna gula susu sehingga dewasa, manakala yang lain telah mengurangkan pengeluaran dan aktiviti enzim laktase yang diperlukan untuk memecahkannya dengan betul.

Apabila orang yang mengalami intoleransi laktosa mengambil susu biasa, mereka sering mengalami masalah pencernaan seperti sakit perut, kembung perut, cirit-birit, dan penyakit refluks.

Oleh kerana susu tanpa laktosa mengandungi enzim laktase, ia lebih baik dicerna dan diterima oleh orang yang tidak bertoleransi laktosa. Ini menjadikannya alternatif yang sesuai untuk produk lembu konvensional.

Kemudaratan dan kontraindikasi untuk digunakan

Walaupun susu tanpa laktosa adalah alternatif yang baik kepada susu biasa untuk orang yang mengalami intoleransi laktosa, ia tidak sesuai untuk semua orang kerana ia kekal sebagai produk tenusu.

Sebagai contoh, bagi orang yang mempunyai alahan (penyakit selain intoleransi!) susu tanpa laktosa juga boleh menyebabkan reaksi alahan, yang menunjukkan bukan sahaja sebagai masalah penghadaman, tetapi juga sebagai ruam dan sesak nafas. Selain itu, susu tanpa laktosa tidak sesuai untuk vegan kerana ia adalah produk haiwan.

Akhir sekali, orang yang tidak mengambil produk tenusu atas sebab peribadi atau kesihatan harus mengelak daripada mengambil kedua-dua susu biasa dan susu tanpa laktosa.

Bagaimana untuk memilih semasa membeli

Hanya susu yang telah menjalani rawatan haba, di mana mikroorganisma yang tidak diingini telah dimusnahkan, boleh dibeli di kedai. Pembungkusan mengandungi pelbagai maklumat, data, termasuk istilah seperti pempasteuran, penhomogenan, penyeragaman, dsb. Ia menunjukkan jenis pendedahan produk sebelum ia sampai kepada pengguna. Mereka boleh membantu membimbing pilihan anda.

Dihomogenkan

Homogenisasi ialah rawatan di mana zarah lemak dimampatkan menjadi bola 100 hingga 1000 kali lebih kecil, teragih sama rata dalam cecair. Perubahan itu tidak dapat dipulihkan dan tujuannya adalah untuk menghalang lemak daripada muncul di permukaan.

Keseluruhan tanpa penyeragaman.

Mempunyai kandungan lemak tidak berubah selepas memerah susu (sekurang-kurangnya 3.5%).

Gandum penuh dengan penyeragaman

Mempunyai kandungan lemak sekurang-kurangnya 3.5%, sekurang-kurangnya 2.9% protein.

Separa lemak

Mempunyai kandungan lemak tidak kurang daripada 1.5% dan tidak lebih daripada 1.8%.

Skim (tanpa lemak)

Kandungan lemak telah dikurangkan kepada 0.5%.

dipasteurisasi

Produk yang telah dipanaskan sebentar pada suhu sekurang-kurangnya 71.7°C selama 15 saat atau sebarang kombinasi suhu dan masa dengan kesan yang setara. Pempasteuran tinggi bermaksud pemanasan pada suhu sekurang-kurangnya 85°C.

Pemprosesan suhu tinggi.

Susu dipanaskan hingga 135°C selama sekurang-kurangnya 1 saat, membunuh semua mikroorganisma dan sporanya.

Diperkaya

Susu dengan tambahan protein, garam mineral dan vitamin. Jika protein ditambah, kandungannya dalam produk yang diperkaya hendaklah sekurang-kurangnya 3.8%.

Pengeluar produk tenusu bebas laktosa yang paling terkenal (untuk kanak-kanak dan orang dewasa):

 • Valio;
 • Humana;
 • Hipp;
 • Heinz;
 • Nestle.

Produk pertama dengan kandungan sisa laktosa yang dikurangkan ( Bagaimana anda boleh membuatnya sendiri di rumah

Membeli susu tanpa laktosa di kedai boleh menjadi agak mahal. Selain itu, produk ini hanya boleh dibeli di kedai runcit khusus. Alternatif – penyediaan rumah minuman secara tumbuhan. Pertimbangkan varian membuat susu badam.

 • 1 sudu besar. badam;
 • 4 sudu besar. air.
 1. Rendam badam dalam bekas air semalaman (8-12 jam).
 2. Toskan air, bilas kacang.
 3. Letakkan badam dalam pengisar bersama-sama dengan 4 sudu besar. air.
 4. Kacau sekurang-kurangnya 1 minit.

Anda tidak boleh menghilangkan laktosa daripada susu sendiri. Tetapi anda boleh membuat produk tenusu yang sihat dari produk siap. Adalah penting untuk membeli permulaan berkualiti yang mengandungi kultur hidup (perhatikan tujuannya – untuk produk bebas laktosa). Gunakannya mengikut cadangan pada pakej.

Peraturan asas untuk digunakan

Apabila mempertimbangkan untuk menggantikan produk tenusu dengan produk berasaskan tumbuhan, adalah penting untuk mempertimbangkan fakta bahawa ia juga mungkin mengandungi laktosa tambahan (cth. krim, dsb.). Mereka juga mengandungi kurang kalsium, vitamin A, D berbanding tenusu asli. Ini boleh menyebabkan kemudaratan dan bukannya faedah yang diharapkan.

Susu tanpa laktosa dalam menu kanak-kanak:

 • Sehingga 1 tahun – menyusu secara eksklusif atau formula bebas laktosa yang sesuai dengan umur.
 • 1-3 tahun – sehingga 2 sudu besar / hari.
 • 3-13 tahun – jumlah yang dikehendaki.
 • 13+ tahun – jumlah boleh dikurangkan, gantikan susu dengan makanan yang ditapai.

Susu tanpa laktosa adalah komponen berguna dalam diet wanita hamil, membekalkan tubuh dengan kalsium, penting untuk pembentukan tulang, ligamen, sendi dan gigi janin. Ia sesuai untuk dimakan semasa penyusuan, membekalkan bayi dengan bahan penting untuk perkembangannya.

Aspek yang relevan dalam penggunaan produk bebas laktosa ialah kesannya terhadap penurunan berat badan. Ia dicerna dengan baik, jadi ia sesuai untuk diet orang kurus.

Isu yang sama membimbangkan ialah kemungkinan mendidih susu tanpa laktosa. Oleh kerana ia adalah produk tenusu, ia boleh dirawat seperti susu klasik, termasuk mendidih.

Dengan apa untuk menggabungkannya dan di mana untuk menambahnya

Selepas mengenali produk yang agak baru seperti susu tanpa laktosa (apa itu, apa yang berguna), mari kita ketahui apa yang perlu dilakukan dengannya. Ia boleh digunakan sebagai minuman panas atau sejuk, digunakan untuk membuat koko, kopi, ditambah kepada doh, bubur, sup, perapan, sos, puding, ais krim dan hidangan lain.

Ciri Penyimpanan

Tempat untuk menyimpan susu, termasuk susu tanpa laktosa, hendaklah bersih, berventilasi baik, kering, dan bebas daripada cendawan dan habuk. Apabila menyediakan susu perlu diambil kira bahawa ia adalah makanan yang sangat mudah dicemari oleh mikroorganisma berbahaya, cepat menyerap bau asing.

Pokoknya

Susu tanpa laktosa dibuat daripada produk lembu biasa dengan menambahkan enzim laktase, yang membahagikan gula susu kepada gula ringkas – glukosa dan galaktosa, yang lebih baik diserap oleh tubuh manusia. Walaupun rasanya lebih manis, ia adalah alternatif yang baik untuk susu biasa untuk orang yang mengalami intoleransi laktosa.

Sebaliknya, orang yang alah kepada produk tenusu, orang yang atas pelbagai sebab tidak mahu atau tidak boleh mengambil produk tenusu, adalah dinasihatkan untuk meninggalkan produk bebas laktosa juga.

Мakanan Berkhasiat