Apakah perbezaan antara minyak zaitun dan minyak bunga matahari?

Ramai orang tersilap percaya bahawa lebih mahal produk, lebih sihat. Ini tidak selalu benar. Jika anda membandingkan minyak zaitun yang mahal dan minyak bunga matahari bajet, anda dapat melihat bahawa setiap produk mempunyai kekuatan dan kelemahannya.

Minyak bunga matahari, yang dikenali di Rusia sejak 1834, diperbuat daripada biji bunga matahari. Untuk menjadikan pengeluaran lebih murah, kilang dibina berhampiran tanaman. Mereka menghasilkan minyak yang ditapis dan tidak ditapis. Yang pertama mempunyai tahap penulenan berbilang peringkat yang tinggi, yang meningkatkan titik asap, menjadikannya selamat untuk menggoreng dan merebus produk. Minyak yang tidak ditapis hanya ditapis secara mekanikal, ia mengekalkan aroma dan rasa yang berbeza, dan digunakan untuk memasak salad dan hidangan sejuk.

Minyak zaitun dibuat di kilang minyak daripada campuran buah zaitun hijau dan hitam daripada varieti yang mengandungi minyak, dikumpulkan pada peringkat pematangan yang berbeza. Yang paling berharga, memelihara kegunaan produk dianggap sebagai sejuk pertama, dipanggil Extra Virgin. Ia dihasilkan secara mekanikal oleh penekan hidraulik.

Selain daripada produk ini, terdapat juga minyak goreng Pomace dan minyak goreng Pomace press kedua di pasaran. Yang terakhir ini tertakluk kepada penapisan mendalam, yang merangkumi proses peneutralan, pelunturan, penyahbauan.

Minyak mana yang lebih sihat: zaitun atau bunga matahari?

Untuk mengetahui minyak yang tidak ditapis yang lebih sihat, anda perlu mengkaji komposisi kimia setiap satu.

Kedua-dua produk berasaskan lemak, kebanyakannya diwakili oleh asid lemak tak tepu. Minyak bunga matahari membawa dalam kandungan asid tak tepu Omega-3, 6. Asid linoleik, yang bertanggungjawab untuk keremajaan kulit, memperbaiki keadaan diabetes dan penyakit sendi, ia mempunyai 5 kali lebih banyak.

Minyak zaitun dikuasai oleh lemak tepu dan tak tepu tunggal, tanpa lemak omega-3 sama sekali. Asid oleik sebagai sebahagian daripada omega-9 melindungi jantung dengan menghalang pembentukan plak kolesterol dalam saluran darah, meningkatkan kerentanan terhadap insulin, dan mencegah kanser.

Kompleks vitamin dan mineral minyak zaitun lebih pelbagai. Ia termasuk:

  1. Phylloquinone (K), yang meningkatkan pembekuan darah, mineralisasi tulang, menghalang perkembangan osteoporosis.
  2. Kolin, yang melindungi membran sel otak.
  3. Tokoferol antioksidan.
  4. Retinol, bertanggungjawab untuk pertumbuhan, penglihatan, dan kesihatan reproduktif.

Juga:

  • potasium;
  • kalsium;
  • natrium;
  • fosforus;
  • besi.
  • Produk dari biji bunga matahari hanya mengandungi fosforus dan vitamin E, iaitu 3 kali ganda lebih banyak daripada Extra Virgin.

Minyak zaitun adalah lebih rendah daripada minyak bunga matahari (2 kali lebih sedikit) dalam kandungan beta sitosterol. Fitosterol menguatkan sistem imun, mengurangkan kepekatan kolesterol “buruk”, dan melambatkan pertumbuhan kanser payudara, prostat dan kolon. Di samping itu, bahan itu menyembuhkan ulser, melegakan kekejangan, serangan asma, melawan jangkitan virus, bakteria, kulat.

Minyak mana yang lebih baik untuk menggoreng: bunga matahari atau minyak zaitun?

Lemak ditapis, dengan titik asap 160 darjah dan dengan dominasi asid lemak tepu dan tak tepu tunggal, tidak mengeluarkan toksin dan lebih baik untuk digoreng. Nutrien ini lebih tahan terhadap pengoksidaan dan suhu tinggi. Lemak tak tepu poli (Omega-6) dibenarkan sehingga 15 peratus.

Minyak bunga matahari kurang sesuai daripada minyak zaitun untuk menggoreng walaupun takat asapnya tinggi (232°C). Produk ini terdiri daripada 60% asid tak tepu. Ia boleh digantikan dengan minyak bunga matahari oleik tinggi, yang menyaingi minyak zaitun dalam kandungan asid oleik.

Minyak yang tidak ditapis dengan titik asap yang rendah tidak sesuai untuk memasak makanan sama sekali. Apabila digoreng, mereka berasap dan terbakar, menghasilkan keton toksik, peroksida, dan aldehid yang berbahaya kepada kesihatan.

Pengaruh pengiklanan

Atipikal untuk Rusia, produk dari buah pokok zaitun dianggap elit dan lebih berharga daripada minyak lain yang lebih berpatutan kerana pengiklanan. Minyak zaitun sangat popular dengan pengikut diet Mediterranean, yang menjanjikan umur panjang yang aktif. Faedah produk yang digembar-gemburkan sangat dibesar-besarkan.

Dalam kajian, saintis mendapati bahawa kemungkinan penyakit kardiovaskular pada orang yang menggunakan minyak zaitun dalam diet mereka, lebih tinggi daripada mereka yang memasak makanan dengan minyak bunga matahari.Ini kerana ia meningkatkan jumlah lipoprotein, triacylgliserida dan kolesterol dalam asid palmitik tepu darah, yang dalam minyak zaitun adalah 2 kali lebih banyak daripada minyak bunga matahari.

Tidak mustahil untuk mengatakan dengan jelas produk mana yang lebih baik.Minyak zaitun lebih kaya dengan vitamin, mineral, lemak tak tepu.Minyak benih bunga matahari mempunyai lebih banyak omega-6, 3 asid lemak, vitamin E, dan sitosterol beta yang bermanfaat.Kedua -dua produk bernilai termasuk dalam diet anda secara teratur.

Мakanan Berkhasiat