Apakah perbezaan antara minyak ditapis dan tidak ditapis?

Setiap suri rumah mempunyai sebotol minyak sayuran di dapurnya. Tanpa produk yang paling biasa dibeli, kebanyakan hidangan tidak boleh disediakan tanpanya. Minyak mana yang hendak dipilih, ditapis atau tidak ditapis, bergantung pada cara ia digunakan dalam masakan rumah.

Bahagian yang diekstrak dari tanaman minyak sayuran (biji, biji, kacang, beri), disucikan secara mekanikal, dipanggil minyak yang tidak ditapis. Ia dihasilkan oleh dua kaedah – pengekstrakan, menekan. Kaedah terakhir adalah lebih mesra alam, walaupun hasil produk akhir tidak lebih daripada 30%.

Benih yang dihantar ke kilang minyak diasingkan, dibersihkan, dibasuh dan dikeringkan. Langkah seterusnya ialah runtuh (memisahkan biji) dan mengisar. Kemudian benih yang disediakan dipanaskan pada 100-110 darjah dengan pelembab serentak, dihantar ke mesin skru untuk memerah, dipertahankan dan ditapis. Pada output anda mendapat produk dengan rasa dan aroma bahan mentah yang cerah.

Dengan cara yang sama, hanya tanpa pemanasan mereka membuat minyak sayuran “mentah” menekan sejuk. Produk ini dicirikan oleh pemeliharaan semua nutrien berguna, sifat pemakanan yang tinggi, rasa pahit dan jangka hayat yang singkat.

Kaedah pengeluaran lain dengan hasil lemak maksimum (99%) melibatkan penggunaan pelarut organik. Dalam proses pengekstrakan dua pecahan terbentuk – miscella cecair dan tepung pepejal. Pelarut diasingkan dalam penyuling, penyejat, minyak ditapis selepas pemendapan.

Bagaimana minyak ditapis dibuat

Produk yang ditapis berbeza daripada yang tidak ditapis kerana ketiadaan kekotoran asing dan ciri-ciri organoleptik neutral. Minyak ditapis lebih ringan, lebih telus dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama, tetapi mempunyai nilai pemakanan yang kurang.

Pengeluaran produk termasuk beberapa peringkat penulenan:

Pembersihan mekanikal

Memandangkan penyelesaian adalah proses yang panjang, ia dijalankan serentak dengan penapisan di bawah tekanan. Peringkat itu diselesaikan dengan sentrifugasi, yang menghilangkan air dan kekotoran terampai dari minyak di bawah tindakan daya emparan.

Penghidratan .

Tujuan peringkat ini adalah untuk menyingkirkan produk fosfolipid, bahan seperti lilin, pewarna. Komponen penting lemak yang tidak ditapis ini menyebabkan kekeruhan, membentuk jelaga pada permukaan yang dipanaskan. Untuk menghilangkan kekotoran ini, minyak dirawat dengan air panas pada suhu 70°C. Lendir dan protein dikeluarkan selepas bengkak dan mendap ke bahagian bawah.

Peneutralan

Asid lemak bebas yang mempercepatkan kemerosotan produk dikeluarkan daripada minyak dengan alkali. Dalam proses peneutralan, asid ditukar kepada sabun yang memendakan.

Pemutihan

Untuk mencerahkan, melambatkan kerosakan, produk dirawat dengan tanah liat khas yang menyerap pigmen. Minyak jerami ringan memperoleh penampilan yang boleh dipasarkan dan menjadi sesuai untuk pengeluaran mayonis, marjerin, dan lemak masakan lain.

Penyahbauan

Ester, keton, alkohol dan aldehid yang bertanggungjawab terhadap bau disuling dengan wap panas pada suhu melebihi 200 darjah dalam penyahbau. Penyingkiran bahan aromatik meningkatkan jangka hayat produk.

membeku

Prosedur ini diperlukan untuk menghilangkan lilin, bahan seperti lilin. Pembekuan meningkatkan persembahan produk dan menghentikan pembentukan kekeruhan dalam botol pada suhu serendah 5°C.

Minyak mana yang lebih sihat: ditapis atau tidak ditapis?

Minyak yang tidak ditapis, yang hanya ditapis secara mekanikal, mengekalkan semua nutriennya.

Dos yang digunakan produk:

 • menyokong kerja miokardium;
 • menyesuaikan metabolisme;
 • Menguatkan sistem imun, meningkatkan daya tahan terhadap selesema;
 • meningkatkan penghadaman;
 • mengawal tahap glukosa darah;
 • merangsang fungsi otak;
 • menghalang aterosklerosis;
 • mengikat dan menghilangkan radikal bebas;
 • menormalkan fungsi sistem saraf;
 • Menyokong kesihatan dan kecantikan kulit;
 • Menguatkan rambut dan kuku.

Minyak yang tidak ditapis melegakan sakit kepala, sakit gigi, melegakan tekak yang teriritasi dengan sakit tekak. Lemak yang boleh dimakan melambatkan penuaan, digunakan untuk kanser, gout, arthritis, reumatik.

Minyak ditapis kehilangan sebahagian besar komposisi vitaminnya, tetapi mengekalkan asid lemak tak tepu, yang mempunyai kesan yang baik pada badan. Produk merendahkan paras kolesterol dalam darah, melancarkan aliran darah, menghalang pertumbuhan sel kanser, membantu batuk, melawan kulit kering.

Minyak, yang telah melalui beberapa peringkat penulenan, hypoallergenic. Ia tidak menyebabkan reaksi alahan pada kanak-kanak apabila digunakan dalam makanan dan secara luaran.

Produk ini digunakan dalam kosmetologi rumah untuk menguatkan rambut, plat kuku, melembutkan kulit kasar.

Aplikasi memasak

Lemak yang tidak ditapis mempunyai titik asap yang rendah. Ia tidak bertujuan untuk pemprosesan haba makanan, kerana ia menghasilkan bahan toksik apabila dipanaskan. Di samping itu, kerana kandungan airnya yang tinggi, ia berbuih, dan bahan aromatik menepu makanan dengan bau yang tidak selalu sesuai. Produk sedemikian sesuai untuk menghias salad, vinaigrette, menambah makanan siap sedia.

Minyak ditapis lebih serba boleh. Ia tidak berasap, tidak berbuih dan mengekalkan rasa makanan apabila digoreng, direbus dan dibakar, dan digunakan untuk meningkatkan rasa hidangan sejuk.

Menggoreng dengan minyak ditapis juga membebaskan karsinogen, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil. Untuk mengurangkan bahaya daripada produk pereputan, anda harus mengawal suhu menggoreng, membakar, dan tidak menggunakan semula lemak. Pakar pemakanan menasihatkan memasak dengan minyak oleik tinggi, yang lebih tahan panas.

Dari segi manfaat kesihatan di dapur adalah lebih baik untuk mempunyai kedua-dua jenis minyak dan jelas memisahkannya dengan tujuan. Minyak yang tidak ditapis digunakan untuk menyedapkan dan memperkayakan bubur dan salad dengan nutrien, manakala minyak ditapis digunakan kebanyakannya untuk rawatan terma.

Мakanan Berkhasiat