Apakah perbezaan antara kopi kering beku dan pellet?

Rasa kopi segera tidak istimewa, tetapi permintaan pengguna yang tinggi untuknya tidak jatuh. Lebih separuh daripada populasi dewasa lebih suka kopi kering beku atau pellet, yang mengambil masa yang minimum untuk disediakan. Kesukaran timbul hanya dengan pilihan. Untuk mengetahui kopi mana yang lebih baik, anda perlu melakukan analisis perbandingan.

Butiran larut, untuk pengeluaran pembekuan dan vakum digunakan, dipanggil sublimasi. Sejarah kemunculan mereka adalah menarik. Kaedah pemejalwapan inovatif (penyingkiran kelembapan) telah dibangunkan oleh jabatan tentera Amerika Syarikat untuk memelihara ubat-ubatan, makanan untuk tentera A.S. Kemudian, teknik ini, yang terbukti sangat berjaya dan menguntungkan, telah diperkenalkan dalam pengeluaran kopi.

Algoritma untuk teknologi produk beku-kering:

  1. Biji kopi Arabica berkualiti dipanggang, dikisar.
  2. Tuangkan air. Rebus selama sekurang-kurangnya tiga jam dengan api kecil dalam tong bertutup.
  3. Minyak eterik, yang berkembang semasa membancuh, diperolehi melalui paip bersama-sama dengan wap dan terkondensasi dalam bekas yang berasingan.
  4. Pekat yang dibancuh dipindahkan ke dalam unit khas dengan suhu rendah dan vakum. Di sana, jisim kopi mula-mula dibekukan serta-merta, menjadi papak, dan kemudian disublimasikan dalam ruang vakum dengan pemejalwapan.
  5. Pekat kering dikisar menjadi pelet piramid dan digabungkan dengan perasa yang dikumpul sebelum ini.

Sifat semula jadi yang terakhir dipersoalkan oleh pengkritik, kerana komposisi tepat pelet larut dirahsiakan oleh pengeluar.

Kebaikan dan keburukan kopi kering beku

Bertentangan dengan pendapat yang meluas bahawa jenis kopi ini tidak mengandungi bahan berguna, produk mengekalkan komposisi asal kacang sebanyak 90%. Indeks ini jauh lebih tinggi daripada serbuk dan kopi berbutir, yang terdedah kepada suhu tinggi.

Satu lagi kelebihan yang tidak kurang penting ialah rasa yang kaya dan rasa yang mantap dengan mengorbankan penggunaan kacang arabika segar dan menambah minyak pati semulajadi.

Kopi segera yang berkualiti meningkatkan aktiviti otak, memberi tenaga, meningkatkan mood, menghalang perkembangan diabetes, sirosis dan kanser hati, meningkatkan peristalsis usus.

Kelemahan produk beku-kering – harga, yang merupakan susunan magnitud yang lebih tinggi daripada jenis minuman segera yang lain, kehadiran kontraindikasi, kesan sampingan kerana kandungan kafein yang tinggi.

Penghasilan kopi segera berbutir

Dunia mendapat tahu tentang kopi pellet pada tahun 1950, apabila syarikat Borden mencipta kaedah mendapatkan ekstrak kopi tulen tanpa karbohidrat.

Pada peringkat awal, pengeluaran tidak berbeza daripada kopi kering beku. Biji Arabica dan Robusta dibakar, dikisar halus dan direbus pada suhu 180 ° C, wap dikeluarkan dengan minyak pati.

Langkah seterusnya sangat berbeza. Pekat disejukkan hingga 5 darjah, disentrifugasi atau disembur dalam lapisan nipis, dan dikeringkan pada t – 250 darjah. Aroma yang hilang semasa pengeringan diisi semula dengan minyak pati. Peringkat terakhir pengeluaran ialah pelembapan (aglomerasi) dengan wap panas, yang menghasilkan pelet kecil longgar bentuk tidak teratur.

Kebaikan dan keburukan kopi pellet

Untuk kelebihan produk berbutir boleh dikaitkan dengan kos rendah, jangka hayat yang panjang, kemudahan penyediaan. Di sinilah kelebihan berakhir. Pelet tidak mempunyai aroma yang cukup terang, rasa dengan kepahitan. Ini boleh dijelaskan oleh fakta bahawa pengilang di luar ekonomi menggunakan jenis Arabica yang murah dan menambah lebih banyak Robusta murah.

Kopi segera yang murah mengandungi pewarna, perasa, barli dan chicory.

Perbezaan utama antara kopi kering beku dan pellet

Kopi beku-kering berbeza daripada kopi berbutir dalam teknologi pengeluaran. Jenis pertama tertakluk kepada pembekuan kejutan dan rawatan vakum lembut. Produk berbutir dikeringkan pada suhu tinggi, yang memusnahkan nutrien, mengurangkan sifat berguna.

Kopi kering beku lebih estetik.Pecahan warna coklat susunya mempunyai bentuk piramid yang sama.Berbutir terdiri daripada ketulan kecil bentuk tak tentu warna gelap yang tidak menarik.

Bahan mentah yang murah menentukan rasa pahit produk berbutir dan luluhawa cepat aroma kopi yang walaupun agen perisa tiruan tidak menjimatkan.Kopi kering beku yang diperbuat daripada biji Arabica berkualiti rasanya lebih enak dan mengekalkan aroma kopi yang panjang kerana penambahan minyak pati semulajadi.

Walaupun teknologi penyediaan yang berbeza, jumlah kafein dalam kedua-dua jenis kopi segera adalah sama dan berjumlah dari 60 hingga 100 mg setiap 150 ml minuman.

Apabila memilih antara kopi kering beku dan kopi pellet, anda harus memberi keutamaan kepada yang pertama.Ia lebih dekat dengan kopi asli dengan sifat organoleptiknya.

Мakanan Berkhasiat