Apakah perbezaan antara kopi espresso dan Americano?

Espresso dan Americanos berasaskan espreso popular di kalangan peminum kopi dan seterusnya. Minuman kopi, dibuat mengikut resipi yang berbeza, mempunyai perbezaan yang ketara dalam rasa, kekuatan, konsistensi dan hidangan. Tidak mustahil untuk mengatakan dengan jelas kopi mana yang lebih baik, kerana setiap resipi mempunyai peminatnya.

Espresso diperbuat daripada beberapa jenis kopi, dengan penguasaan Arabica. Robusta dimasukkan ke dalam adunan pada kadar 15%. Kacang dibakar sebelum dibancuh.

Americano juga dibuat daripada campuran pelbagai jenis biji kopi, tetapi ia tidak mengandungi robusta sama sekali atau tidak lebih daripada 10% daripadanya. Kekurangan robusta menjadikan minuman kurang padat dan tanpa krim. Americano dibuat dengan kacang sederhana atau panggang kuat.

Kualiti kedua-dua minuman kopi bergantung kepada tahap pengisaran. Pilihan optimum ialah pengisaran sederhana. Biji kopi dikisar sejurus sebelum dibancuh untuk mengekalkan rasa dan aroma minyak pati yang tidak menentu. Kisar halus menambah kepahitan pada minuman, manakala kisar yang lebih kasar cenderung menjadikannya masam.

Saiz hidangan standard

Terdapat perbezaan besar antara espresso dan americano. Sejarah espresso bermula sejak Perang Dunia II. Cawan kecil kopi yang dibancuh kuat, yang dianggap biasa bagi orang Itali, adalah luar biasa bagi orang Amerika. Mereka meminta cawan yang lebih besar dan menambah air ke dalam espresso, menghasilkan jumlah yang lebih besar dan kekuatan minuman yang lebih rendah. Oleh itu datang resipi kopi baru, dipanggil americano oleh orang Itali, yang bermaksud dibancuh untuk orang Amerika.

Espresso tunggal dengan krim adalah 30 ml, kadang-kadang 50 ml. Jika 30 ml ini dicairkan dengan 120-170 ml air panas, anda akan mendapat Americano, saiz hidangan biasa ialah 200 ml.

Persediaan untuk

Espresso, popular di Itali, Portugal dan Sepanyol, dibuat dengan cepat. Masa pengekstrakan adalah maksimum 30 saat. Dalam mesin kopi, 30 ml air panas pada suhu 90-96 darjah dipam melalui 10g biji kopi yang dikisar pada 8.2-9 atmosfera. Kebanyakan barista membancuh espresso pekat dan aromatik, dengan krim keemasan, pada suhu t – 93 °C.

Cara klasik Itali untuk membuat Americano adalah dengan menambah 40-400 ml air ke dalam espresso, bergantung pada rasa pengguna.

Versi Sweden berbeza daripada yang Itali dalam urutan operasi yang bertentangan. Air tidak ditambah kepada kopi, tetapi sebaliknya. Minuman sedemikian mengekalkan rasa dan aroma kacang, kelihatan lebih berkesan kerana crema yang dihasilkan.

Dalam kaedah Eropah atau “deconstructed” pelawat dibawa espresso, bekas dengan air dan ditawarkan untuk “mengumpul” minuman mengikut keutamaan seseorang.

Melayan

Espresso panas dihidangkan serta-merta selepas dibancuh dalam 60 ml, cawan seramik berdinding tebal, dipanaskan dalam mesin kopi hingga 40°C. Di Itali, penggemar kopi percaya bahawa espresso kehilangan rasa yang indah selepas setengah minit. Segelas air dihidangkan bersama kopi. Cecair diperlukan untuk membersihkan reseptor, supaya tidak terlepas walaupun sedikit nuansa aroma dan rasa.

Di samping itu, air mengurangkan kesan berbahaya kopi pada badan:

  • memulihkan keseimbangan air;
  • mengurangkan risiko kekuningan enamel gigi;
  • Ia melindungi dinding perut daripada pengeluaran asid hidroklorik yang berlebihan.

Seteguk air diminum sebelum meminum minuman, beberapa teguk semasa proses minum kopi dan lebihan selepas selesai.

Di kedai kopi, secawan espresso diletakkan di atas pinggan dengan satu sudu teh di sebelah kanan. Di sebelah kiri, kuki atau sekeping coklat diletakkan sebagai pujian. Tetapi kopi adalah baik dengan sendirinya dan tidak memerlukan pemanis. Ia dimakan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja atau semasa mesyuarat perniagaan.

Seorang Americano dihidangkan secara lebih demokratik. Kopi dituang ke dalam gelas, cawan dan cawan latte yang dipanaskan bergantung pada saiz hidangan. Espresso dan air panas atau sejuk atau ais dihidangkan secara berasingan untuk membolehkan tetamu menentukan kekuatan minuman.

Susu, krim, pastri, coklat, buah dan pencuci mulut ditawarkan untuk menemani minuman, yang diminum perlahan -lahan melalui jerami.

Rasa, Kekuatan dan Kalori

Espresso dengan konsistensi yang kaya dan busa padat mempunyai rasa yang mendalam dan cerah dengan kepahitan dan aftertaste nutty.Americano lebih halus, tanpa kepahitan dan kurang tertumpu.Peminum kopi menganggapnya berair.

Jumlah kafein, yang mempengaruhi kekuatan kopi, serta kandungan kalori (2.5 gram setiap 100 ml) adalah sama dalam minuman Amerika dan espresso standard.Jika anda mengira kandungan alkaloid per unit cecair, 100 ml espresso mengandungi 200 mg kafein, manakala jumlah americano yang sama mengandungi 75 mg.

Para peniaga kopi sebenar lebih suka espresso dengan rasa yang berbeza.Americano lebih sering dinikmati oleh orang yang mempunyai penyakit kardiovaskular dan mereka yang suka minum minuman dengan pelbagai aditif.

Мakanan Berkhasiat