Apakah perbezaan antara hazelnut dan hazelnut?

Dalam artikel ini, kami akan membahagikan perbezaan antara hazelnut dan hazelnut, faedahnya, dan menerangkan yang mana antara dua pilihan ini masih merupakan pilihan yang lebih baik.

Sebagai peraturan, hazelnut merujuk kepada varieti yang ditanam kepunyaan hazelnut liar. Selama bertahun-tahun, terima kasih kepada pembiakan, tumbuhan itu menjadi lebih mulia dan disesuaikan dengan iklim.

Ciri-ciri:

 1. Terima kasih kepada pembiakan, hazelnut mempunyai pelbagai jenis yang luar biasa (perbezaan dalam saiz pokok renek dan kacang itu sendiri, masa pematangan buah).
 2. Hazelnut menghasilkan tanaman yang agak besar.
 3. Sangat tidak bertolak ansur walaupun fros kecil.
 4. Menuntut kepada kualiti tanah.

Bagaimana rupanya?

Sebagai peraturan, hazelnut cukup besar, mempunyai bentuk bulat yang bagus.

Di mana ia tumbuh

Kacang ini telah menetap di kebanyakan tanah CIS, terutamanya jika iklim tidak menghalang hasil masa depannya. Tumbuhan ini boleh didapati di Norway, Timur Tengah, Caucasus dan bahagian Eropah.

Hazelnut: bagaimana rupanya dan di mana ia tumbuh?

Hazelnut adalah saudara terdekat hazelnut, yang sering dikelirukan dengannya. Rasanya sedekat mungkin dengan badam, rupa – untuk hazelnut, dan sifat berguna yang tertutup di bawah cangkerang hanya boleh dicemburui. Tidak hairanlah jika buah hazelnut mendapat permintaan yang begitu tinggi.

Ciri-ciri:

 1. Hazelnut mengandungi lebih banyak vitamin dan lemak yang bermanfaat daripada saudara terdekatnya.
 2. Lebih kurang menuntut kepada keadaan iklim dan tanah.
 3. Hasil lebih rendah sedikit daripada hazelnut, tetapi penuaian stabil setiap tahun.
 4. Sedikit kurang tahan terhadap perosak dan penyakit.

Macam mana rupanya

Buahnya lebih kecil daripada buah hazelnut. Mempunyai bentuk yang memanjang.

Di mana ia tumbuh

Hazelnut boleh didapati di wilayah selatan dan timur Asia dan Eropah. Di negara-negara CIS, ia harus dicari di zon hutan dan padang rumput, di hutan-padang rumput.

Apakah perbezaan antara hazelnut dan hazelnut?

Sudah tentu, tidak ada perbezaan yang terlalu jelas antara kedua-dua spesies. Tetapi bagi mereka yang akan menanam kacang seperti itu di plot mereka, ia patut memberi perhatian kepada nuansa yang akan mewujudkan persekitaran yang lebih selesa.

Sebagai contoh:

 1. Hazelnut lebih sihat dan akan lebih mudah berdiri dalam cuaca yang lebih sejuk. Tetapi hasilnya lebih rendah, jadi tidak perlu menunggu sebilangan besar kacang untuk membangunkan perniagaan anda sendiri.
 2. Oleh kerana pembiakan dan kerja yang lama, hazelnut boleh bertahan dalam perang melawan parasit dan penyakit, tetapi fros yang sedikit boleh menjejaskan kesihatannya.
 3. Bentuk liar (iaitu, kita katakan hazelnut) membawa lebih banyak manfaat kesihatan, tetapi buahnya lebih kecil daripada buah yang ditanam.

Apa yang lebih sihat: hazelnut atau hazelnut?

Terdapat jawapan yang sangat konkrit untuk soalan ini – hazelnut lebih sihat daripada hazelnut. Ia mengandungi lebih banyak vitamin B dan E dan lebih banyak lemak sihat. Tetapi ia patut memberi perhatian kepada keadaan di mana kacang jenis ini tumbuh. Lagipun, jika sepanjang masa kewujudannya, ia hanya menyerap udara kotor dan asap kereta – faedah produk sedemikian tidak patut ditunggu.

Мakanan Berkhasiat