Apakah jenis agar-agar untuk digunakan untuk marshmallow?

Gelatin digunakan untuk membuat beberapa pencuci mulut. Tetapi produk itu mempunyai rasa tertentu. Untuk tidak merosakkan rasa manis yang disediakan, ia digantikan dengan agar-agar, bahan yang juga mempunyai sifat pembentuk gel.

Agar-agar adalah bahan sayuran yang digunakan dalam penyediaan pencuci mulut untuk menguatkan hidangan siap. Ia diperbuat daripada pelbagai jenis alga. Apabila dimasukkan ke dalam air, bahan tersebut membentuk jisim tebal yang menyerupai jeli beku. Ia sering digunakan untuk membuat kegemaran semua orang manis – marshmallow.

Pencuci mulut harus mempunyai konsistensi yang ringan dan lapang, dan ini adalah mustahil dengan gelatin. Itulah sebabnya agar-agar digunakan. Ia, bersama-sama dengan pektin epal membolehkan anda memberikan kemanisan struktur yang stabil, ringan, lapang, tetapi kerak nipis dan padat di luar.

Bagaimana ia berbeza daripada gelatin

Ini adalah dua bahan yang sama sekali berbeza. Gelatin merujuk kepada produk asal haiwan atau tiruan. Ia digunakan untuk penyediaan hidangan yang tidak disimpan tanpa penyejukan: kaserol, potongan sejuk. Gelatin mempunyai rasa tertentu dan boleh merosakkan pencuci mulut. Bahan ini mempunyai nilai kalori yang tinggi dan tidak sesuai untuk makanan diet. Walaupun hakikat bahawa gelatin mempunyai kos yang rendah, penggunaannya agak tinggi semasa memasak.

Agar-agar digunakan untuk penyediaan hidangan yang boleh disimpan tanpa penyejukan: marshmallow, marshmallow, marmalade. Ia digunakan secara meluas untuk menghias karya masakan. Perbezaan utama dari gelatin, agar-agar tidak merosakkan rasa produk. Ia dibezakan oleh kosnya yang tinggi, tetapi penggunaannya yang rendah. Bahan dalam beberapa kes boleh menyebabkan gangguan pencernaan, jadi ia harus digunakan dengan berhati-hati.

Bagaimana untuk memilih agar-agar untuk marshmallow

Untuk tidak membuat pilihan yang salah, apabila membeli agar-agar, adalah penting untuk memberi perhatian kepada faktor berikut:

Kuasa gel.

Ia datang dalam 700 hingga 1200 bunga. Untuk membuat marshmallow, ini adalah penunjuk yang paling penting, kerana nilai yang rendah tidak akan menguatkan pencuci mulut, tetapi akan merebak. Agar-agar yang terlalu kuat akan menjadikan produk keras. Selalunya, bahan dengan kekuatan 900 bunga diperlukan untuk membuat marshmallow.

Borang

Hari ini anda boleh menemui agar-agar dijual dalam beberapa bentuk: serbuk, butiran, pinggan, kepingan, bubur jagung dan filem. Untuk membuat marshmallow, lebih baik memilih serbuk, kerana ia larut lebih cepat dan membolehkan hidangan menjadi pekat dengan cepat. Serpihan dan butiran adalah baik untuk digunakan. Tetapi apabila menggunakan filem dan plat, jumlah bahan perlu dikira semula.

Kepelbagaian

Di rak anda boleh menemui produk gred tertinggi atau pertama. Terdapat juga yang kedua, tetapi sukar untuk mencarinya di kedai. Untuk membuat pencuci mulut yang lazat, anda memerlukan agar-agar gred tertinggi. Menggunakan yang pertama atau kedua akan meningkatkan risiko bau alga yang tidak menyenangkan.

Komposisi

Ejen pembentuk gel yang berkualiti seharusnya hanya mempunyai agar-agar dalam komposisinya. Ia juga mungkin disenaraikan sebagai bahan tambahan E406. Seharusnya tiada apa-apa lagi dalam komposisi. Banyak pengeluar menambah bahan lain. Sebagai peraturan, mereka lebih daripada agar-agar itu sendiri. Jika bahan tambahan tersebut digunakan, pencuci mulut tidak akan berfungsi.

Jangka hayat

Bahan itu kehilangan kuasa pembentuk gelnya dari semasa ke semasa. Oleh itu, apabila memilih, anda harus memberi perhatian kepada tempoh pembuatannya. Beli produk yang paling segar. Menjelang akhir hayat simpanan, kekuatannya berkurangan hampir 30%. Ini sudah cukup untuk membuat pencuci mulut gagal.

Jika anda menggunakan produk berkualiti rendah, pencuci mulut tidak akan menjadi cukup padat atau akan rosak.

Jenama terkenal yang terbukti

Menggunakan agar-agar jenama ini, pencuci mulut akan sentiasa kelihatan, kerana produk mereka berkualiti tinggi:

  • Guzman;
  • Ewald;
  • Roko;
  • Sosa;
  • Pudov.

Tuan rumah dan tukang masak yang berpengalaman mengesyorkan membeli pemekat buatan Jepun, Chile, Sepanyol, Itali atau Vietnam. Jenama Cina sebaiknya dielakkan. Mereka tidak membersihkan produk mereka dengan cukup baik dan hidangan siap berbau kuat alga.

Cara mengira agar-agar untuk marshmallow

Perkara penting semasa membuat marshmallow adalah mengikut perkadaran yang tepat. Untuk membuat satu hidangan pencuci mulut manis, selalunya anda memerlukan kira-kira 6-7 g pemekat. Resipi menunjukkan jumlah agar-agar dengan kekuatan 900 mekar. Ini penting untuk dipertimbangkan semasa mengira perkadaran.

Oleh itu, jika anda perlu membuat dua kali ganda marshmallow, maka jumlah semua bahan mesti digandakan. Mengira dengan betul jumlah pemekat adalah sangat penting, supaya pencuci mulut ternyata sempurna.

Bagaimana untuk memahami kekuatan agar-agar

Pada setiap pakej agen gelling terdapat nombor: 600, 900 atau 1200. Mereka adalah orang-orang yang menunjukkan keanjalan hidangan yang dihasilkan. Semakin tinggi nilainya, semakin padat marshmallow itu.

Oleh itu, jika resipi menyatakan bahawa 6 g agar dengan kekuatan 900 diperlukan, jika terdapat nilai lain, adalah perlu untuk mengira semula jumlah agen pembentuk gel.

Bagaimana untuk mengira semula agar-agar 1200 hingga 900

Jika anda mempunyai produk dengan kekuatan 1200, dan untuk membuat marshmallow, anda memerlukan agar-agar dengan kekuatan 900, jumlah aditif mesti dikira semula. Ini harus dilakukan setepat mungkin. Jika anda meletakkannya kurang daripada yang diperlukan, pencuci mulut akan merebak dan tidak menjadi pejal. Tetapi jika anda meletakkan banyak pemekat, rasa manis akan menjadi sangat elastik, dan rasa ringan dan lapang akan hilang.

Serbuk adalah 1.33 kali lebih kuat daripada yang diperlukan. Ia memerlukan 6 g bahan untuk membuat hidangan. Untuk mendapatkan jumlah yang betul, 6/1.33 sudah memadai. Keluaran ialah 4.51 gram.

Bolehkah agar-arag digantikan dengan gelatin

Ramai tuan rumah berminat dengan persoalan sama ada mungkin untuk menggantikan agar dengan gelatin. Nampaknya kedua-dua bahan ini mempunyai kesan yang sama, direka untuk memekatkan hidangan dan memberikannya keadaan seperti jeli.

Tetapi, produk ini tidak boleh menggantikan satu sama lain kerana beberapa sebab:

  1. Ia adalah perlu untuk mengira semula bilangan bahan. Agar-agar mempunyai kuasa pemekat yang berbeza daripada gelatin. Oleh itu, pengiraan akan diperlukan.
  2. Tukar jumlah gula pasir dan air.
  3. Ia akan menjadi perlu untuk menyimpang dari prosedur untuk membuat marshmallow. Semua ini adalah kerana gelatin memekat pada suhu yang berbeza. Akan ada keperluan untuk menukar resipi sepenuhnya, dengan mengambil kira rejim suhu pemekat. Ini tidak selalu mudah.
  4. Apabila anda menggantikan agar-agar, rasa hidangan juga berubah, kerana gelatin mempunyai rasa khusus yang tidak menyenangkan. Ia tidak dirasai dalam penyediaan jem atau potongan sejuk, tetapi akan disebut dalam marshmallow atau pencuci mulut lain.

Jika jumlah bahan tidak dikira dengan betul atau prosedur memasak dilanggar, pencuci mulut tidak akan berfungsi. Ia sama ada akan merebak atau menjadi terlalu tebal.

Marshmallow adalah kegemaran banyak pencuci mulut. Ia lembut, lembut dan cair di dalam mulut. Ia boleh dibuat sendiri di rumah, tetapi penting bukan sahaja untuk memerhatikan perkadaran dengan betul, tetapi juga untuk mempertimbangkan kuasa penebalan agen pembentuk gel. Agar-agar boleh digunakan bukan sahaja untuk marshmallow, tetapi juga untuk marmalade, marshmallow. Ia tidak disyorkan untuk menggantikannya dengan gelatin, kerana rasa manis akan mempunyai rasa yang tidak menyenangkan.

Мakanan Berkhasiat