Apakah faedah-faedah kesihatan tarikh untuk lelaki?

Buah dari pokok kurma disayangi oleh ramai gigi manis. Tarikh, yang akan dibincangkan, adalah biasa di pasaran di seluruh dunia. Mereka tumbuh di kawasan tropika. Mendapat kemasyhuran dari peniaga di Timur Tengah dan Afrika Utara. Antara pencinta buah-buahan yang manis, terdapat banyak lelaki. Dan untuk sebab yang baik! Mari kita mempertimbangkan sifat-sifat buah ini.

Komposisi kimia tarikh

Tarikh dicirikan dengan kehadiran semua jenis nutrien. Ia termasuk: karbohidrat, lemak, protein, serat. Ia mengandungi vitamin: A, E, B

1,

В

2,

В

3,

В

5,

В

6

, В

9

K. Minerals: Potassium, Kalsium, Magnesium, Iron, Sodium, Fosforus, Zink.

Sila ambil perhatian bahawa buah-buahan mengandungi sejumlah besar karbohidrat dalam bentuk gula, yang meningkatkan indeks glisemik mereka. Terdapat kira-kira 75 gram karbohidrat setiap 100 g kurma, dan ini menjadikannya sukar untuk memecahkan mereka kepada glukosa.

nilai kalori tarikh

Mempunyai indeks glisemik yang tinggi (75), tarikh memerlukan pengiraan yang betul kalori. Bukan sahaja nilai tenaga produk adalah penting: terdapat 277 kcal per 100 g, tetapi juga indeks glisemik.

Glukosa dikeluarkan sebagai hasil daripada pecahan karbohidrat diserap ke dalam darah. Ia kemudian dibawa ke otot sebagai tenaga untuk bekerja. Jika tidak ada beban yang cukup pada otot, glukosa adalah disimpan dalam tisu lemak dalam bentuk lemak.

Penting: Orang-orang yang mempunyai masalah dengan metabolisme, anda perlu berhati-hati mengira bahagian tarikh.

Kebaikan tarikh untuk kesihatan lelaki

lelaki yang dihormati, tarikh mempunyai beberapa manfaat kesihatan untuk anda!

 • Bagi mereka yang bekerja di dalam gimnasium atau dalam alam semula jadi. Melalui pecahan glukosa, tenaga dilepaskan, yang adalah perlu untuk bekerja otot. Jika anda akan berjalan beberapa kilometer (berlari, bermain ski, skating) – makan beberapa kurma.
 • Kompleks vitamin B dalam kombinasi dengan Magnesium, Kalium menyumbang kepada pengukuhan dinding saluran darah.
 • Mengurangkan tahap jumlah kolesterol dan trigliserida dalam darah. Ini menyumbang kepada mengurangkan tahap penyakit kardiovaskular.
 • Vitamin B2 (riboflavin) mengawal proses metabolik sistem dalaman badan. Ia meningkatkan sistem pembiakan dan kelenjar tiroid.
 • Sebagai akibat di atas, tarikh meningkatkan aktiviti otak.
 • Tarikh mengurangkan risiko kanser.

Fakta! Tarikh meningkatkan semua fungsi yang diperlukan badan lelaki: pembiakan, aktiviti otak, ketahanan fizikal.

Bagaimana mereka memberi kesan kepada potensi?

Termasuk dalam vitamin buah-buahan dan mineral meningkatkan kerja-kerja saluran darah dan rangkaian limfa organ-organ dalaman manusia. Pertama sekali, ini terpakai kepada organ-organ sistem kemaluan.

Perhatian! Peningkatan peredaran darah di kawasan prostat meningkatkan ereksi.

Aliran keluar limfa mengurangkan genangan bendalir dalam tisu organ-organ kemaluan lelaki. Ini membantu untuk mengekalkan aliran darah yang normal dan mengekalkan tahap yang tinggi potensi. B vitamin meningkatkan proses metabolik daripada alat kelamin. Ini mempunyai kesan positif ke atas pengeluaran hormon seks oleh sistem kelenjar badan.

operasi aktif sistem hormon manusia adalah kunci kepada potensi yang sangat baik. Jadi, lelaki sayang, termasuk buah kurma dalam diet anda. penggunaan sistematik buah-buahan ini membantu mengekalkan potensi pada tahap yang tinggi.

Keunikan tarikh makan

Pertama sekali, tarikh dimakan dalam bentuk buah-buahan kering. Di Mesir kuno, mereka telah digunakan sebagai bahan mentah untuk membuat wain. Tetapi di latitud, pokok kurma tumbuh di mana-mana dan memberikan hasil tuaian yang kaya. Kami, di sisi lain, perlu mempelbagaikan kami “tarikh diet.” Berikut adalah beberapa resipi dari gudang pemakan gula berpengalaman.

Resipi untuk potensi dengan badam

Menarik untuk mengetahui! Mari kita memberi amaran kepada anda sekarang bahawa anda akan mendapat beberapa gula-gula yang besar dalam masa yang minimum.

 • 1 cawan badam
 • 1 tarikh cawan
 • serbuk kelapa atau koko untuk aising
 • badam beberapa untuk hati gula-gula
 1. Mengeluarkan benih dari tarikh dan rendam dalam air masak selama 15-20 minit.
 2. Kisar 1 cawan badam dalam pengisar.
 3. Perah kurma dan kisar dalam pengisar.
 4. Satukan dua jisim: badam dan kurma. Anda harus mendapatkan bubur.
 5. Bahagikan jisim kepada bola. Ambil 1 badam, bentukkan bola di sekelilingnya, gulung di tangan anda.
 6. Gulungkan bebola gula-gula yang terhasil dalam kepingan kelapa atau serbuk koko.
 7. Buat gula-gula yang sama menggunakan keseluruhan jisim.
 8. Letakkan gula-gula bulat di atas dulang pembakar. Letakkan dalam peti ais selama 1 jam.

Buat lebih kurang 20 keping.

Voila! Anda mempunyai pencuci mulut selama 5 hari.

Resipi dengan halia dan kulit limau

Resipi ini akan membantu anda menjadi lebih cepat apabila anda mengalami selsema. Atau akan menghalang anda daripada jatuh sakit, kerana ia mengandungi halia, lemon dan kurma kegemaran kami.

Apa yang perlu dibuat:

 • 300 g kacang (apa sahaja yang anda suka).
 • 300g kurma
 • 100 g halia
 • 100 ml jus lemon (semula jadi terbaik)
 • 1 kulit limau
 1. Ambil biji kurma dan rendam dalam air masak selama 15-20 minit.
 2. Potong kacang dalam pengisar.
 3. Kemudian lumatkan kurma dalam pengisar.
 4. Campurkan jisim kacang dengan jisim kurma.
 5. Parut halia dan kulit limau pada parutan halus.
 6. Tambah jus lemon kepada jisim kacang dan kurma.
 7. Satukan semua bahan.
 8. Gulung menjadi bola keluar dari jisim.
 9. Letakkan ini di atas dulang dan biarkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.

Bingo! Satu lagi pencuci mulut siap.

Kontraindikasi dan kemungkinan bahaya kurma

Seperti yang telah dinyatakan, kurma mempunyai nilai tenaga yang tinggi dan indeks glisemik yang tinggi. Pesakit kencing manis perlu berjumpa doktor sebelum mengambil kurma.

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan harus berhati-hati tentang bilangan kurma yang dimakan setiap hari. Jangan lupa kurma memberi tenaga badan yang perlu dihabiskan. Mengawal tetikus komputer anda tidak dikira. Jika anda pernah makan kurma tetapi tidak dapat bergerak aktif dengan segera, pelajari sesuatu dengan hati. Ingat bahawa kurma meningkatkan fungsi otak.

Penghidap alahan harus memeriksa ketahanan terhadap kurma, kerana buahnya mengandungi protein. Orang yang menghidap penyakit sistem enzimatik hendaklah terlebih dahulu merebus kurma. Kemudian mereka lebih mudah dipecahkan dalam sistem pencernaan.

Jangan lupa gigi! Untuk mengelakkan gula daripada menyebabkan kerosakan gigi, gosok gigi anda selepas kurma. Nasihat ini terpakai kepada semua makanan manis, walaupun. Apa pun, makan kurma membawa kegembiraan. Gembirakan badan dan jiwa. Memberi kegembiraan kepada satu sama lain. Dan dunia akan berubah di sekeliling anda! Emosi positif menyatukan hasilnya.

Мakanan Berkhasiat