Apakah buah-buahan yang baik untuk gigi anda. 4 Buah Terbaik

Ramai orang percaya bahawa ubat gigi atau serbuk yang berkualiti, berus dan flos yang baik sudah cukup untuk mulut yang sihat. Walau bagaimanapun, hanya sedikit orang yang menyedari hakikat bahawa penjagaan pergigian boleh menjadi lebih lengkap. Terdapat produk tertentu yang boleh membantu. Anehnya, dengan bantuan makanan anda boleh menjaga gigi anda dengan baik.

Tetapi tidak semua yang dimakan memberi kesan positif kepada keadaan mulut. Contohnya, gula-gula dan makanan melekit bukan sahaja mencemarkan, malah memusnahkan enamel. Tetapi buah-buahan segar, rangup, berair sangat bagus untuk membersihkan gigi semasa makan. Di samping itu, anda boleh menggunakan buah-buahan tertentu untuk membantu menguatkan gigi anda. Selepas banyak penyelidikan dan pemerhatian, pakar telah mengenal pasti beberapa buah yang paling penting dan berguna untuk gigi yang sihat.

4 buah terbaik untuk gigi

Epal Segar.

Epal adalah buah asas dan serba boleh yang boleh memberikan gigi anda kelihatan sihat bukan sahaja di luar, tetapi juga di dalam. Pulpa buah segar dan keras melakukan kerja yang sangat baik sebagai berus gigi. Zarah kualiti epal memberus enamel gigi, mengeluarkan semua plak dan mengisi gigi dengan kalsium, yang terkandung dalam buah segar.

Di samping itu, makan epal membolehkan anda menghasilkan sejumlah besar air liur di dalam mulut anda, yang merupakan cara terbaik untuk melindungi gigi anda daripada kemungkinan penampilan kaviti.

Strawberi

Semua orang tahu bahawa beri merah strawberi kaya dengan mikronutrien yang berguna. Walau bagaimanapun, tidak semua orang tahu bahawa dengan bantuan buah beri yang lazat ini anda juga boleh memutihkan gigi anda dengan sempurna. Ini adalah penemuan sebenar untuk peminat senyuman Hollywood. Lagipun, sebelum anda pergi ke klinik untuk mendapatkan bantuan, lebih baik mencuba kaedah semula jadi dan sihat. Dalam kes ini, gigi tidak akan dirugikan, tetapi hanya bermanfaat, dan juga kesan pemutihan diperhatikan.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan buah beri masak keseluruhan. Dengan mereka, anda perlu berhati-hati menghabiskan beberapa kali pada semua gigi, menekan, sehingga jus muncul. Kemudian biarkan jisim manis di dalam mulut anda selama kira-kira 5-6 minit. Kemudian gosok gigi dengan baik dengan kaedah standard dengan berus gigi dan ubat gigi. Adalah wajar bahawa pes mengandungi fluorida. Selepas prosedur sedemikian, jika anda melakukannya setiap hari, rongga mulut akan menjadi bukan sahaja putih, tetapi juga sihat.

tembikai

Ramai orang biasa dengan penyakit skurvi. Walau bagaimanapun, hanya sedikit orang yang tahu tentang variasinya yang lebih ringan – gingivitis. Kedua-dua penyakit ini berpunca daripada kekurangan kalsium dalam badan. Ini adalah masalah yang serius, yang menjejaskan keadaan gigi.

Untuk mengatasi kekurangan vitamin C boleh dengan mudah dan cepat membantu tembikai. Untuk membekalkan badan dengan dos kalsium harian, perlu mengambil setengah tembikai. Kemudian keadaan gusi akan bertambah baik, dan dari masa ke masa akan menjadi ideal. Adalah penting untuk mempertimbangkan jumlah tembikai bagi mereka yang perokok. Orang sebegini memerlukan vitamin C dua kali lebih banyak setiap hari.

Nenas

Buah tropika ini secara semulajadi dikurniakan sifat antiseptik. Disebabkan ini, ia bukan sahaja membunuh kuman penyebab penyakit di dalam mulut, tetapi juga menggalakkan rembesan air liur, yang menghalang gigi anda daripada cepat kotor. Selain itu, nanas kaya dengan vitamin C, yang akan menyelamatkan mulut daripada penyakit skurvi dan sejenisnya. Selain itu, buah tropika kaya dengan bahan seperti bromelain. Inilah yang membolehkan anda dengan cepat menghilangkan plak, serta meneutralkan asid kuat yang secara aktif memusnahkan enamel.

Banyaknya buah-buahan yang berguna untuk gigi harus membuat anda berfikir tentang penjagaan mulut yang betul. Lagipun, ia boleh dan harus dilakukan bukan sahaja dengan bantuan bahan kimia dan berus gigi (yang, secara kebetulan, juga harus dipilih dengan berhati-hati). Pengambilan buah-buahan dan beri yang betul dan tepat pada masanya akan membantu mengekalkan gigi anda putih dan sihat selama bertahun-tahun.

Мakanan Berkhasiat