Apakah buah-buahan kering yang baik untuk hati

Tugas hati adalah untuk mensintesis hempedu dan mengeluarkan bahan toksik dari badan. Untuk menjalankan proses ini, organ mengambil banyak vitamin, mineral nutrien, glukosa dan air. Kebanyakan bahan ini boleh didapati daripada buah-buahan kering.

Faedah utama mereka ialah mereka dikurniakan fruktosa dan serat. Komponen pertama mudah dipecahkan oleh badan, meningkatkan tahap glukosa hanya sedikit, dan ia cepat mensintesis tenaga. Bagi serat, ia diperlukan untuk fungsi normal keseluruhan saluran penghadaman, khususnya pembersihan badan toksin.

kismis

Kemasukan berkala makanan istimewa ini dalam menu membantu mengurangkan tahap kolesterol “berbahaya” dalam badan. Dan ia adalah kismis yang merangsang aktiviti hati, kerana hanya terima kasih kepada organ ini boleh memecahkan sebatian lipid.

Merebus berdasarkan produk ini mempunyai kesan koleretik yang kuat.

Aprikot

Penyelidik Amerika mendapati bahawa aprikot kering mengandungi resin fenolik yang mengurangkan kemungkinan keradangan dalam hati.

Di samping itu, aprikot menghalang kerosakan fungsi tisu hati, menghalang penggantian selnya dengan tisu lemak dan berserabut. Juga makanan istimewa seperti itu dianggap sebagai sumber utama fruktosa.

Prun

Buah-buahan kering sedemikian adalah salah satu cara terbaik untuk membersihkan saluran gastrousus. Plum kering dicirikan oleh kesan pencahar yang kuat, yang membolehkan anda mengeluarkan makanan yang dicerna dengan teruk. Lebih kerap daripada tidak, ia adalah sumber perkembangan toksin berbahaya untuk badan. Semua ini membolehkan anda mengurangkan beban pada hati.

Kontraindikasi terhadap penggunaan buah-buahan kering

Ia tidak disyorkan untuk makan kategori produk ini dalam kes obesiti, intoleransi individu dan dalam kes diabetes, meneruskan dalam peringkat akut. Dalam kes diabetes jenis 2, ia dibenarkan makan buah-buahan kering dalam kuantiti yang kecil, tetapi hanya selepas berunding dengan doktor. Biasanya ini boleh dilakukan hanya dalam kes di mana pesakit tidak mengambil suntikan insulin.

Bagi penyakit hati, dalam kes sedemikian, anda boleh makan buah kering, tetapi dalam kuantiti yang sederhana. Perkara utama dalam kes ini adalah untuk mengawal jumlah karbohidrat. Jadi, jika anda makan lebih daripada 70-100 gram manis, lebihannya akan mula bertukar menjadi sebatian lemak, yang ditangani oleh hati. Akibatnya, akan terdapat peningkatan beban pada organ.

Jika seseorang didiagnosis dengan sirosis pada peringkat awal, ia juga mungkin untuk mengambil buah-buahan kering. Lagipun, dalam kes ini, hati masih mengekalkan semua fungsinya.

Dan dalam kes hepatosis berlemak, tidak selalu mungkin untuk memasukkan produk sedemikian dalam diet. Dalam kes ini, adalah perlu untuk mengetahui apa sebenarnya proses metabolik yang terganggu, contohnya, sama ada tahap glukosa darah meningkat, dsb.

Cara memilih buah kering dengan betul

Pada masa ini, beri dan buah-buahan kering mula dirawat dengan pelbagai komposisi kimia untuk memanjangkan jangka hayat dan meningkatkan penampilan komersial. Untuk membeli produk yang selamat, anda harus mengecualikan pembelian di tempat yang meragukan. Ia juga disyorkan untuk memberi perhatian bukan kepada buah-buahan yang paling terang dan paling cantik. Selalunya buah-buahan yang paling berguna adalah buah-buahan yang tidak sedap dipandang.

Sebelum menggunakan buah-buahan manisan dalam makanan, anda bukan sahaja perlu mencuci buah, tetapi juga 3 kali direndam selama 30 minit di dalam air. Pada masa yang sama, anda perlu menukar penyelesaian setiap kali.

Selalunya dalam lipatan buah-buahan kering anda boleh menemui habuk, kotoran atau sarang labah-labah, anda tidak sepatutnya membeli barangan tersebut. Kehadiran bau basi menunjukkan kelembapan berlebihan, yang menggalakkan perkembangan acuan dan kulat.

Мakanan Berkhasiat