Apakah bijirin yang baik untuk penurunan berat badan

Bubur untuk sarapan pagi adalah cara terbaik untuk mendapatkan nutrien yang diperlukan pada awal hari baru. Pakar pemakanan mendakwa bahawa hidangan ini membantu untuk meremajakan dan menghilangkan berat badan berlebihan. Untuk mendapatkan faedah maksimum, adalah wajar untuk memahami bagaimana sarapan pagi yang sihat dan agak kalori akan menghilangkan pound tambahan.

Ini semua tentang komposisi bijirin. Sebagai tambahan kepada vitamin dan unsur surih yang berguna, bubur mengandungi serat, yang dalam proses pencernaan membantu badan untuk menyingkirkan toksin dan lemak berlebihan. Untuk “pembersihan” jenis ini adalah penting untuk memilih bijirin yang betul supaya faedahnya dapat dilihat. Serat terkandung dalam cangkang bijirin, jadi untuk kesan yang lebih besar adalah lebih baik untuk memilih serpihan herkules yang tidak dikisar, beras perang yang tidak dikupas, soba dan gandum barli.

Bubur untuk penurunan berat badan

Memasukkan bubur dalam diet harian membantu membersihkan badan dalam proses menurunkan berat badan. Pakar pemakanan mengesyorkan bijirin berselang-seli sepanjang minggu kerana setiap bubur mempunyai komposisi uniknya sendiri yang mempengaruhi cara badan berfungsi.

 1. Gandum soba kaya dengan zat besi dan vitamin. Mengambil bubur sedemikian, badan dicaj dengan tenaga, yang diperlukan dalam proses penurunan berat badan yang betul dengan usaha fizikal.
 2. Bubur millet, yang mengandungi fosforus, magnesium dan sejumlah vitamin, membantu menghilangkan lemak dan toksin yang berlebihan.
 3. Oatmeal memenuhi badan dengan bahan berguna dan menormalkan saluran gastrousus.
 4. Bubur mutiara mengekalkan keanjalan kulit terima kasih kepada antioksidan. Kandungan serat yang tinggi akan membantu penghadaman, penting dalam tempoh penurunan berat badan.
 5. Bubur jagung akan mengisi badan dengan vitamin dan unsur surih yang mengambil bahagian dalam banyak proses metabolik badan.

Cara makan bubur untuk kurus

Pakar pemakanan telah membangunkan beberapa cadangan untuk penggunaan bubur yang paling berkesan untuk penurunan berat badan:

 1. Bubur perlu dimakan untuk sarapan pagi dengan keteraturan tertentu – sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Yang paling berkesan adalah penggunaan harian.
 2. Saiz bahagian tidak boleh melebihi jumlah tapak tangan anda.
 3. Kashi perlu diselang-seli untuk mendapatkan faedah yang berbeza daripada setiap jenis bijirin.
 4. Sebelum sarapan pagi, anda perlu minum 1 gelas air untuk menyediakan badan untuk hidangan pertama dan sangat penting.
 5. Sebelum menukar diet, disyorkan untuk memeriksa keadaan kesihatan untuk mengelakkan kemungkinan akibat negatif.
 6. Apabila memilih bijirin adalah penting untuk memberi perhatian kepada tarikh tamat tempoh produk. Jika groats dibeli mengikut berat, anda harus dipandu oleh penampilan: lebih cerah dan lebih banyak bijirin penuh, lebih segar produk.

Cara membuat bubur lebih sedap

Perkara pertama yang perlu berputus asa semasa penurunan berat badan adalah gula. Oleh itu, anda tidak boleh menambah gula ke dalam bubur, walaupun gula tebu yang sihat. Juga, anda tidak boleh meningkatkan rasa dengan produk dengan indeks glukosa tinggi: pisang, kurma, buah ara, kismis.

Anda boleh meningkatkan rasa bubur tanpa gula tambahan dengan bantuan epal, kacang, sebarang buah sitrus dan semua jenis beri.

Мakanan Berkhasiat