Apa yang perlu menggantikan gelatin di rumah

Gelatin adalah salah satu jenis pemekat yang paling popular dan sering digunakan dalam masakan. Ia menjadi salah satu bahan utama dalam kek, marmalade dan marshmallow. Sesetengah tukang masak pastri suka bereksperimen, jadi mereka menggantikan gelatin untuk pemekat lain yang serupa dalam struktur. Tetapi ini mungkin tidak selalu memberi manfaat, kerana setiap ramuan mempunyai komposisi uniknya sendiri. Artikel ini akan menulis tentang pemekat yang sering digunakan sebagai pengganti gelatin.

Sebagai permulaan, adalah wajar mengetahui ciri-ciri produk ini. Senarainya kelihatan seperti berikut:

  1. Komposisi mengandungi sejumlah besar kalori.
  2. Produk ini berasal dari haiwan, yang menjadikannya mustahil untuk vegetarian memakannya.
  3. Proses pemejalan agak lama.
  4. Dalam kuantiti yang banyak ia memberikan rasa yang tidak menyenangkan kepada hidangan.
  5. Dijual, anda boleh menemui bukan sahaja serbuk, tetapi juga versi berdaun.

Berdasarkan ciri-ciri ini, ia patut mencari pengganti gelatin. Jangan sekali-kali anda menambah beberapa pemekat pada hidangan sekaligus. Perlu diingat juga bahawa apabila menggantikan gelatin, anda mungkin perlu menukar sepenuhnya resipi asal.

Pektin

Pemekat semula jadi popular berasaskan tumbuhan yang sesuai untuk vegan. Pektin didapati dalam kuantiti yang banyak dalam banyak buah-buahan dan beri, terutamanya epal hijau dan currant hitam.

Jika anda melihat di kedai gula-gula, anda boleh melihat beberapa jenis pektin sekaligus. Anda boleh memilih mana-mana daripada mereka, kerana komposisi mereka adalah serupa antara satu sama lain. Jumlah pektin untuk menggantikan gelatin dikira secara individu, kerana semuanya bergantung pada resipi semasa.

Bahan ini digunakan secara meluas untuk penyediaan marmalade, kek dan marshmallow. Konfeksi juga menambah gula kepada pektin untuk mengelakkan ketulan semasa memasak.

Agar-agar

Salah satu pengganti yang paling popular untuk gelatin. Sangat kerap digunakan oleh vegetarian kerana agar-agar sepenuhnya berasaskan tumbuhan. Pemekat ini sesuai untuk mousse, kek dan marmalade. Malangnya, ia tidak boleh digunakan untuk membuat marmalade.

Tiada perkadaran yang tepat, jadi anda perlu menggantikan gelatin berdasarkan resipi.

Guar Gum

Jangan takut dengan nama sedemikian. Tiada kimia dalam komposisi, kerana produk itu sepenuhnya berasal dari tumbuhan. Gum diekstrak daripada kacang guar gum, yang tumbuh di India dan beberapa negara lain. Konsistensi produk mempunyai rupa serbuk dan warna putih.

Guar gum benar-benar selamat untuk manusia dan tidak menyebabkan alahan. Perkara utama adalah tidak menyalahgunakan bahan ini. Gum meningkatkan kelikatan produk, jadi ia sering digunakan dalam masakan.

Untuk mendapatkan jeli yang baik, anda perlu mengambil 1 liter air dan menambah 8 gram gula-gula getah kepadanya. Kemudian anda boleh membuat ais krim, jeli, pelbagai sos dan yogurt.

kanji

Yang paling biasa digunakan ialah kanji jagung, kerana ia mempunyai struktur yang sesuai dan tidak mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dalam hidangan siap. Bahan ini sesuai untuk kek, mousses dan kuih-muih lain.

Sejurus sebelum digunakan, kanji mesti dicairkan dalam air. Jika anda tidak melakukan ini, ia tidak akan dapat larut sepenuhnya, kerana ketulan akan mula terbentuk. Semasa memasak, jangan lupa tentang kacau berterusan jisim.

Karbon gusi

Ia diekstrak daripada pokok carob dan juga selamat untuk kesihatan manusia. Gula jenis ini tidak kehilangan sifat likatnya dalam asid, yang merupakan perbezaan penting daripada gelatin. Ia sering digunakan dalam penyediaan ais krim, mousses dan kek. Ia cukup untuk menambah 15 gram gusi kepada 1 liter air.

Мakanan Berkhasiat