Apa yang perlu dilakukan jika karamel itu pahit? Bagaimana untuk membetulkannya

Dimasak di rumah mengikut semua peraturan karamel adalah asas untuk pelbagai gula-gula yang lazat (lollipop, gula-gula). Angka karamel menghiasi kek dan pastri. Tetapi kadang-kadang karamel mula menjadi pahit. Adalah penting untuk memahami sebab perubahan negatif dalam rasa untuk mengelakkan masalah lain kali.

Apabila membuat karamel, sejumlah kecil bahan diperlukan. Prosesnya tidak panjang dan rumit, tetapi kadang-kadang produk siap mendapat rasa pahit yang tidak menyenangkan, menunjukkan bahawa gula terbakar.

Terdapat beberapa sebab untuk keputusan negatif ini:

 1. Kuali dengan karamel yang sedang dimasak dipanaskan di atas api. Akibatnya, gula tidak hanya cair, tetapi mula terbakar.
 2. Suhu ditetapkan terlalu tinggi pada permulaan proses memasak, tidak membenarkan gula cair secara beransur-ansur. Ia serta-merta terbakar.
 3. Jisim itu diagihkan secara tidak sekata, jadi sebahagian daripadanya menjadi lembut mengikut keperluan asas, manakala lapisan nipis yang tinggal pada ketika ini sudah mula melekat.

Cara memasak karamel supaya tidak pahit

Memasak gula, walaupun bahan-bahan minimum, memerlukan perhatian dan pematuhan dengan beberapa peraturan penting. Produk ini mempunyai keadaan tertentu dalam proses pemanasan. Ia melalui beberapa peringkat, bermula dengan mendidih diikuti dengan lebur. Adalah perlu untuk mengetahui pada titik mana untuk menghentikan proses untuk mendapatkan karamel dengan rasa pelik yang menyenangkan.

Tukang masak yang berpengalaman menggunakan kaedah percubaan, memfokuskan pada skala gula tertentu. Pemula dinasihatkan untuk membeli termometer khas gula. Peranti ini membolehkan anda menentukan pada bila-bila masa ketumpatan gula. Mengetahui bacaan yang betul, adalah mungkin untuk berhenti memasak tepat pada peringkat apabila karamel sudah siap.

Peraturan utama:

 1. Gula diambil putih dengan tahap penulenan yang tinggi.
 2. Pemanasan harus kuat dan sekata. Jika dapur adalah gas, kemudian pasangkan penyebar api.
 3. Pilih periuk berdinding tebal dari logam tahan panas.
 4. Apabila gula pada peringkat awal diletakkan di dalam air, ia terus dikacau, tanpa melekat pada bahagian bawah, untuk mengelakkan penampilan warna sirap kekuningan.
 5. Setelah butir gula cair sepenuhnya, sirap tidak lagi disentuh. Ini akan mengelakkan penghabluran, kekeruhan dan pembentukan ketulan.
 6. Tepi pinggan dilap dengan teliti dengan serbet tekstil lembut yang direndam dalam air ais. Adalah penting, tanpa menyentuh permukaan sirap, untuk mengeluarkan semua butiran gula dari dinding. Jika ini tidak dilakukan, penghabluran akan berlaku, diikuti dengan melekat.

Resipi standard karamel:

 1. Sukat 450 gram gula.
 2. Tuangkan ke dalam periuk dengan 500 ml air.
 3. Ia diletakkan di atas api yang tinggi, kacau sentiasa sehingga gula cair.
 4. Keluarkan buih, lap dinding periuk dan teruskan masak tanpa campur tangan selanjutnya.
 5. Untuk menentukan kesediaan karamel, sedikit gula cair dititiskan ke dalam air sejuk. Akibatnya, ais yang tidak melekat pada gigi akan terbentuk. Pada hentaman, ia berpecah kepada kristal kecil.

Jika anda menggunakan termometer, maka kesediaan karamel ditentukan oleh indeks +160 ° C.

Adakah mungkin untuk menyimpan karamel pahit

Dengan sedikit rasa pahit, kualiti karamel boleh dipertingkatkan dengan menggunakan kaedah berikut:

 1. Panaskan sedikit krim semula jadi dalam periuk berasingan. Tuangkan ke dalam periuk dengan karamel. Panaskan dengan penambahan sedikit garam halus.
 2. Jika karamel telah memperoleh warna coklat yang jelas dan kepahitan yang tidak menyenangkan yang kuat, anda tidak boleh menyimpannya.

Memasak karamel dengan pematuhan peraturan asas membolehkan anda mendapatkan hasil yang sangat baik yang boleh diramalkan. Ternyata jisim emas yang menyenangkan, dari mana gula-gula buatan sendiri dibuat tanpa sedikit pun kepahitan yang tidak perlu.

Мakanan Berkhasiat