Apa yang perlu dilakukan jika karamel adalah cecair?

Lembut, likat, mengharmonikan dengan sempurna dalam rasa dengan banyak produk kuih-muih, karamel harus mempunyai ketebalan tertentu, supaya mengalir dengan indah ke bahagian tepi kek atau meregangkan selera apabila anda menggigit pencuci mulut. Tapi, kadang-kadang bila buat sendiri, jadi cair. Apakah kesilapan dan cara memasak karamel “betul”? Ini akan dibincangkan di bawah.

Sos karamel sepatutnya tebal, supaya dari sudu ia mengalir perlahan, likat. Ia digunakan untuk melapis kek, mengisi kek, gula-gula. Jika karamel digunakan untuk menghias kek atau pai, ia dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro, meletakkannya dalam beg pastri. Kemudian ia digunakan pada bahagian atas dan tepi pencuci mulut.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa karamel menjadi cecair:

  1. Selagi jisim belum disejukkan, ia lebih gemuk dalam konsistensi daripada yang sepatutnya.
  2. Kegagalan untuk mematuhi perkadaran yang dinyatakan dalam resipi – contohnya, lebih banyak krim daripada yang sepatutnya.
  3. Jisim mentah, yang dikeluarkan dari api sejurus selepas pengenalan krim.

Untuk mengelakkan kesilapan, apabila memasak karamel, anda perlu mengikut perkadaran produk dengan tepat, menimbangnya pada skala, dan bukannya bergantung pada “mata”. Selepas menambah krim, anda perlu memegang jisim di atas api selama 5 minit, sehingga ia mula mendidih lagi. Pastikan untuk membiarkan sos karamel yang dimasak sejuk sepenuhnya, dan hanya kemudian gunakan seperti yang diarahkan.

Cara membuat karamel cair lebih pekat

Jika karamel masih cair dan tidak sesuai untuk pencuci mulut dalam apa jua cara, anda boleh membetulkan keadaan. Anda perlu mencairkan satu sudu teh kanji jagung dalam satu sudu air sejuk (250 gram. karamel) dan selepas pengenalan kepada jisim, masak dengan api perlahan sehingga ia pekat. Pati jagung boleh digantikan dengan pati kentang.

Untuk lapisan kek, karamel cair boleh dicampur dengan kacang tanah panggang, cincang atau walnut. Dalam bentuk ini ia agak sesuai untuk kek.

Mentega juga boleh membantu menjadikan krim karamel lebih pekat. Ia sepatutnya lebih sedikit daripada separuh karamel. Pada mulanya, mentega dipukul sehingga putih, dan kemudian secara beransur-ansur, dalam bahagian, karamel ditambah. Satu sudu pada satu masa. Jika anda meletakkan banyak sos karamel sekaligus, jisim akan berpecah.

Resipi untuk karamel yang sempurna

Resipi klasik untuk membuat karamel buatan sendiri termasuk bahan-bahan seperti:

  • 150 g. krim, sekurang-kurangnya 30% lemak;
  • 220 gr. daripada gula;
  • 100 gr. daripada mentega, 82.5% lemak;
  • sedikit garam.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mencairkan gula. Lebih baik menggunakan kuali lebar dengan bahagian bawah tebal.

Amaran! Ia tidak digalakkan untuk meninggalkan terlalu banyak gula di atas api, jika tidak gula-gula akan menjadi pahit, dan warnanya akan menjadi gelap.

Untuk membuat karamel, ambil gula halus, yang ditambah ke dalam kuali secara beransur-ansur. Anda boleh membahagikan keseluruhan bahagian kepada tiga bahagian. Sebaik sahaja yang pertama cair, yang kedua ditambah, dsb. Semasa ia cair, gula dikacau perlahan-lahan dengan spatula silikon.

Apabila gula cair sepenuhnya, masukkan sejuk – dikeluarkan dari peti sejuk, mentega. Pada masa yang sama adalah perlu untuk memanaskan krim pada pembakar lain, yang dituangkan ke dalam jisim manis mendidih. Krim mesti panas, hampir mendidih. Semuanya dikacau dan garam segera dimasukkan. Ia kekal untuk menyejukkan karya seni kulinari ini pada suhu bilik dan gunakan seperti yang dimaksudkan. Jika perlu, karamel lebih baik disimpan dalam balang kaca di dalam peti sejuk. Ia tidak kehilangan kualiti rasa selama sebulan.

Penting: Walau apa pun, anda tidak boleh menukar suhu pemanasan semasa mencairkan gula. Pada api yang kuat, ia akan terlalu masak, dan pada api yang rendah proses penghabluran akan bermula.

Мakanan Berkhasiat