Apa yang perlu dilakukan jika anak anda enggan makan

Kanak-kanak menjalani kehidupan yang aktif, sentiasa bergerak. Mereka suka makan semasa dalam perjalanan, dan oleh itu sering merebut dari meja bukan produk yang paling berguna – biskut, gula-gula, roti dan gula-gula lain. Paling baik, mereka mengambil buah atau kacang dari mangkuk, tetapi pilihan ini tidak selalunya optimum.

Jadual kanak-kanak menjadi terganggu, mereka tidak lagi berasa lapar, dan ia menjadi masalah besar bagi ibu bapa, kerana tiba masanya untuk dudukkan anak di meja untuk memberinya bubur sihat atau sup segar mengikut jadual. Ingin melakukannya dengan mudah dan tanpa hujah yang tidak perlu, tetapi ia tidak berjaya untuk semua orang. Lebih kerap daripada tidak, bayi terus menolak – sukar untuk berbuat apa-apa jika dia tidak menyukai hidangan itu.

Masalah yang sama boleh timbul walaupun dengan kanak-kanak yang paling tenang yang enggan makan bukan kerana lapar sudah berakhir. Dia mungkin terbiasa patuh, dan dia mungkin berasa sangat lapar apabila dia dijemput ke meja, tetapi dia tidak begitu menyukai makanan tertentu. Atau dia tidak suka bagaimana makanan ini disediakan dalam keluarganya – ia juga berlaku. Maklumlah, bayi mula memalingkan hidungnya. Kekecewaan sedang menunggunya di atas pinggan. Dia mahukan sesuatu yang lain.

Selalunya orang sekolah lama dicirikan oleh kaedah khusus untuk membesarkan anak-anak. Mereka boleh memaksa kanak-kanak itu makan, hampir dengan paksa, melayang di atasnya dengan pandangan mengancam. Mereka boleh menjerit kepada bayi, memberi amaran kepadanya tentang kemungkinan kekurangan, sekiranya pinggan tidak kosong. Sudah tentu, petua sedemikian tidak akan dipertimbangkan dalam bahan ini, kerana setiap kanak-kanak memerlukan individu dan, yang paling penting, pendekatan yang mencukupi.

Dia harus berminat dengan hidangan yang disediakan, dan proses makan harus berlaku dalam persekitaran yang tenang dan damai. Apa-apa keperluan badan boleh berubah menjadi keseronokan sejati, jika anda mendekati masalah ini dengan cekap. Makan tidak terkecuali daripada peraturan ini.

Berikut adalah petua paling berkesan untuk menarik minat anak anda terhadap makanan.

Cadangan pakar

Petua #1

Jika anda perlu membiasakan anak anda menggunakan makanan tertentu, berikan dia sokongan dan tunjukkan solidariti. Biarkan menu anda digunakan untuk semua ahli keluarga. Jika bayi melihat pada pinggan meja dengan kandungan yang sama, dia akan secara automatik menjatuhkan beberapa soalan. Pada masa yang sama, anda boleh menambah bahawa ibunya memasak dengan penuh kasih sayang. Perlahan-lahan terangkan kepada kanak-kanak bahawa memasak – ia adalah kerja dan demonstrasi penjagaan. Anda perlu membuat dia menghargainya dengan ikhlas.

Pada makan tengah hari atau makan malam bersama anda boleh memuji hidangan itu, berterima kasih kepada pengarangnya atas usahanya. Kanak-kanak suka meniru orang dewasa, terutamanya jika mereka mempunyai kuasa yang tidak dapat dinafikan dalam rumah. Mereka akan berminat untuk mencuba sesuatu yang membuatkan rakan serumah benar-benar gembira. Bagaimana jika ia benar-benar sangat lazat?

Jangan lakukan perkara yang tidak adil kepada kanak-kanak. Mereka mungkin tidak memahami perkara tertentu, tetapi deria mereka benar-benar tajam. Melihat ibu dan ayah memanjakan diri dengan sandwic yang lazat dan tidak berkhasiat, anak pastinya tidak mahu makan bubur tanpa ragi. Dan sebarang permohonan dalam kes ini hanya akan membuat bayi marah. Dia akan tersinggung. Bersahabatlah dalam hal ini. Bersatu untuk kemenangan kecil, anda akan sentiasa mendapat keputusan yang diinginkan.

Nasihat #2.

Jangan meninggikan suara pada anak anda, jika dia menolak makanan yang anda usulkan. Mungkin menjerit boleh menjadi alat yang berkesan dalam satu masa, tetapi anda tidak sepatutnya mengamalkan kaedah sedemikian.

Anda menghadapi risiko untuk menanamkan rasa takut secara kekal dalam diri kanak-kanak, yang tidak boleh anda lakukan. Jika anda trauma jiwa kanak-kanak yang mudah terdedah dan terdedah, anda boleh melumpuhkan lelaki kecil itu seumur hidup. Setiap kali anda duduk di meja dalam bulatan keluarga, seorang kanak-kanak akan mengaitkan hidangan dengan kerja keras dan tekanan psikologi. Perhatian kanak-kanak akan pergi ke arah yang salah.

Kemungkinan dia tidak akan dapat berehat, yang bermaksud dia akan mula menelan makanan dalam ketulan. Makan dalam persekitaran sedemikian tidak akan membawa sedikit pun keseronokan. Ia akan memberi kesan negatif terhadap penghadaman dan kesihatan bayi secara amnya. Ini bukan yang anda perjuangkan, bukan? Berhenti menekankan ketaatan anak. Kanak-kanak itu harus benar-benar menyukai makanan yang sihat. Bantu dia dalam hal ini.

Kanak-kanak itu harus makan dalam suasana yang tenang, dan jangan bertindak balas terhadap moodnya terlalu ganas. Dan apa yang telah anda lakukan sehingga dia benar-benar menyukainya? Salahkan diri sendiri, bukan bayi. Bayi tidak boleh memaksa dirinya untuk tercekik makanan jika rasanya tidak enak. Dia tidak boleh teruja dengan hidangan jika ia tidak kelihatan menarik dari segi estetika. Kebanyakan kanak-kanak tidak memahami sejauh mana kepentingan makan tepat pada masanya, dan oleh itu lebih mudah bagi mereka untuk melepaskan sesuatu yang tidak menyenangkan daripada menyeksa diri mereka atas nama ketenangan fikiran ibu bapa mereka.

Libatkan bayi dengan hiburan kanak-kanak. Jika dia makan sendiri, mulakan cerita yang menarik atau kisah dongeng kegemarannya. Ia bagus jika anda boleh membuat beberapa sisipan yang berkaitan tentang sayur-sayuran atau vitamin. Ceritakan betapa arnab yang berani itu sukakan lobak merah. Bagaimana landak bermimpi untuk mencari cendawan yang lazat. Dan betapa bertuahnya kanak-kanak itu, kerana ia sudah ada di dalam pinggannya – semua yang tinggal untuk dimakan.

Anda boleh menambah beberapa maklumat berguna, menerangkan anak kegemaran anda, apakah faedah ini atau produk lain. Tidak perlu memberi kuliah yang membosankan kepada anak anda. Bercakap dengan mudah dan dengan senyuman, seolah-olah dialog anda secara kebetulan.

Jika anak anda mula mencuba makanan yang dia tidak suka, tetapi tidak mudah baginya untuk mengatasi dirinya sendiri, minta dia menggigit anda. Tunjukkan kepadanya reaksi – boleh dibaca, tetapi semula jadi. Anda akan menunjukkan contoh yang baik untuknya.

Pupuk kecintaan terhadap makanan sihat secara beransur-ansur. Jangan mengharapkan keputusan yang cepat dalam kes yang sukar ini. Jangan paksa bayi anda makan terlalu banyak apa yang menjijikkan dia. Masukkan bahan ini sedikit demi sedikit, tambah sedikit bahagian. Jika semua percubaan adalah sia-sia, kecualikan produk ini daripada diet. Cari pengganti yang berjaya untuknya. Rangkaian produk semasa di pasar raya dan pasaran membolehkan anda melakukan ini tanpa banyak usaha.

Petua #3.

Jangan takut mendengar kritikan tentang makanan yang disediakan. Ketidakpuasan hati kanak-kanak terhadap hidangan itu tidak ada kena mengena dengan sikap kanak-kanak terhadap pengarang masakan istimewa ini. Sekiranya kanak-kanak itu enggan makan produk tertentu, tanpa mengira mood atau keadaan kesihatannya, tanyakan kepadanya sebabnya. Mungkin anda menambah terlalu banyak garam. Atau, sebaliknya, hidangan itu ternyata hambar dan tawar. Kanak-kanak kecil jarang menahan kebenaran dalam perkara sedemikian, jika anda bercakap dengan mereka dari hati ke hati.

Ketahui cara memasak produk tertentu dengan cara yang berbeza. Mungkin salah satu kaedah memasak yang ada akan menarik minat anak anda lebih daripada yang lain. Berhenti pada varian yang berjaya, cuba bereksperimen dengan hidangan. Masakan moden menawarkan banyak cara untuk berjaya “menutup” produk yang menyebabkan antipati pada kebanyakan kanak-kanak.

Nasihat #4

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, kanak-kanak sering menolak walaupun makanan kegemaran dan lazat mereka, apabila mereka ditawarkan sesuatu hanya dengan kata-kata. Kanak-kanak yang terganggu dan tidak berfikiran mungkin tidak memahami perkara itu, atau tidak mahu terganggu daripada permainan yang menarik untuk renungan yang tidak perlu. Dia secara automatik menolak hidangan, tetapi adakah itu selalu bermakna dia benar-benar tidak mahu mencuba sesuatu yang enak atau manis? Tidak, tidak selalu.

Apakah yang boleh anda lakukan untuk membuatkan bayi anda mahu makan buah-buahan atau sayur-sayuran yang sihat? Hanya letakkan tempat yang menonjol di atas pinggan dengan cebisan buah atau sayur. Susun beri atau hirisan buah-buahan dengan elok-elok di atas hidangan yang boleh diurus supaya melihat makanan ini sahaja akan membangkitkan seleranya. Beritahu anak anda bahawa anda telah menyediakan barang-barang itu.

Jika tidak, tiada apa yang akan berfungsi. Melihat buah yang tidak dikupas dari peti sejuk tidak akan membuatkan anak-anak mahu memakannya sebagai snek.

Jika anda ingin membiasakan bayi anda dengan pelbagai jenis buah-buahan, dan anda tahu lebih awal bahawa buah di pinggan anda bukanlah kegemaran anda, gunakan buah kegemaran bayi anda sebagai asas untuk pemotongan ini. Contohnya, epal atau pisang. Hiaskan susunan buah-buahan sedemikian rupa sehingga kanak-kanak itu segera melihat hidangan kegemarannya. Taburkan sebahagian kecil buah dengan kacang atau kismis. Sembunyikan mereka di sebalik bahan lain, kononnya.

Petua #5.

Jangan lupa bahawa kanak-kanak suka apa sahaja yang membangkitkan imaginasi dan fantasi mereka. Pada mulanya, anda boleh menghasilkan reka bentuk asli pelbagai lauk sendiri. Sebaik sahaja kanak-kanak itu berminat dengan hidangan yang luar biasa, anda boleh menawarkannya untuk menyediakan hidangan bersama. Biarkan dia membantu anda menghiasi segala-galanya dengan cara yang dia mahu. Galakkan bayi untuk bantuannya, berikan dia pujian. Dia akan berkembang daripada kata-kata anda dan pasti menyukai aktiviti baharu itu.

Petua ini akan membantu untuk membunuh dua burung dengan satu batu. Pertama, bayi itu akan mendapat apa yang dia suka, malah turut mengambil bahagian. Ia akan menjadi lebih sukar baginya untuk melepaskan sesuatu yang mengambil masa peribadinya. Dalam keadaan sedemikian, kemungkinan anak-anak caprices dan tantrum berkurangan. Kedua, memasak makanan bersama sangat mengikat. Ini adalah salah satu cara terbaik untuk membina hubungan yang boleh dipercayai dengan anak anda.

Pastikan kreativiti masakan tidak bertukar menjadi tidak menghormati makanan. Terangkan kepada bayi anda bahawa bermain dengan makanan tidak dibenarkan. Ajar dia untuk berhati-hati, tetapi jangan lakukannya terlalu ketat.

Apabila imaginasi anda sendiri mula pudar, anda boleh mencari idea menarik di Internet untuk mereka bentuk hidangan kanak-kanak.

Fikirkan diri anda sebagai seorang kanak-kanak, jika anda meragui keberkesanan cadangan tersebut. Apa yang anda akan lebih gembira untuk melihat di atas pinggan anda di meja: timbunan soba yang tidak sedap dipandang dengan sayur-sayuran cincang cetek di tepi atau bubur, dihiasi seperti muka kucing, dengan mata, hidung, mulut dan juga misai? Jawapannya jelas. Anak anda tidak boleh melepaskan pinggan dengan watak yang boleh dimakan daripada kartun popular di atasnya. Manfaatkan helah ini.

Untuk membuat petua berfungsi dan berfungsi lebih jauh, cuba tawarkan variasi bayi anda. Jangan ulangi dalam reka bentuk hidangan. Biarkan kanak-kanak itu akan dalam jangkaan. Tetapi juga tidak membiasakannya dengan ciptaan masakan asal, sebagai norma perkara. Ia sepatutnya sesuatu yang menggembirakan, tetapi tidak mudah diakses. Jika tidak, sebarang hidangan biasa akan ditolak, dan masalah ini juga perlu diselesaikan.

Petua #6.

Kemahuan kanak-kanak adalah cabaran sebenar bagi ibu bapa, tetapi bolehkah permintaan anak sentiasa dianggap sebagai kemahuan yang pelik? Tidak, tidak selalu. Anda mesti belajar untuk membezakan antara memanjakan dan keperluan biasa anak anda. Kadang-kadang ia hanya bernilai mendengar anak, supaya semuanya berjalan sebagaimana mestinya. Jika bayi meminta untuk duduk di sebelahnya semasa makan tengah hari, cuba beri dia masa, walaupun terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan di dapur.

Dalam kes ini, permintaan bayi boleh dikaitkan dengan fakta bahawa dia merindui anda dan ingin bersama. Tafsiran ibu bapa yang tidak berpengalaman akan berbeza. Bapa atau ibu akan berfikir bahawa anak itu cuba memujuk mereka untuk makan secara normal. Mereka akan berkelakuan sebaliknya, menjelaskan siapa yang bertanggungjawab. Apa yang bayi itu mahukan hanyalah ditemani.

Jika bayi anda meminta minuman kegemarannya semasa makan, jangan menolaknya. Ia tidak perlu membiasakan anak anda dengan sesuatu yang berbahaya, tetapi anda tidak sepatutnya menghalangnya daripada hak untuk memilih. Tawarkan alternatif, bukannya permintaan yang tidak berbelah bahagi untuk menghabiskan kolak masam. Jadikan anak anda jus segar atau tawarkan susu suam, jika produk ini adalah sebahagian daripada diet anda.

Kesimpulan

Ibu bapa harus memantau pemakanan anak dengan teliti, kerana badannya yang kecil dan tidak matang berada dalam tahap pembentukan yang penting. Pada masa yang sama, anda tidak boleh memaksa bayi dengan makanan. Anda perlu bertindak lebih bijak, dan hasilnya pasti akan datang! Artikel ini membentangkan cara paling berkesan untuk menarik minat kanak-kanak terhadap makanan. Syor-syor ini harus mengambil kira semua yang mengalami kesulitan dalam perkara ini.

Мakanan Berkhasiat