Apa yang kurang dalam badan bila nak coklat?

Di kalangan lelaki dan wanita, terdapat ramai orang yang mempunyai gigi manis. Tekanan berterusan, kurang tidur membawa kepada keletihan yang berterusan, kekurangan tenaga. Untuk memulihkan kekuatan, menaikkan semangat anda, kita memerlukan makanan yang kaya dengan karbohidrat cepat, vitamin larut lemak, mineral. Jika anda mahukan coklat khususnya, dalam kebanyakan kes ia menunjukkan kekurangan magnesium, tetapi terdapat keperluan lain yang sama penting untuk badan.

Keinginan yang tidak dapat ditolak untuk makan sekurang-kurangnya beberapa keping manis mempengaruhi faktor psikologi, ketidakseimbangan nutrien, sebatian kimia:

Pengiklanan kompulsif.

Kadang-kadang orang tunduk kepada helah pemasar, yang secara berterusan menawarkan diri untuk memanjakan diri mereka dengan “makanan super.” Papan iklan, poster, promosi di kedai, iklan di TV dan di Internet menjejaskan pendengaran, melihat, menghidu, mengingat dan menghantui sepanjang hari. Akhirnya, pengiklanan membentuk keinginan dan pembelian produk manis.

Keletihan Kronik.

Jika kita sentiasa tertekan dan terlalu banyak bekerja, keletihan berkumpul, yang tidak hilang walaupun selepas berehat panjang. Seseorang secara kronik tidak mempunyai daya hidup, ingatan dan keupayaannya untuk menumpukan perhatian berkurangan. Dalam keadaan ini, kami ingin mempunyai coklat, yang boleh dengan cepat menyemai tenaga, meningkatkan prestasi.

Ketagihan

Para saintis di Universiti Yale secara eksperimen membuktikan bahawa coklat sangat ketagihan. Bahagian otak yang bertanggungjawab untuk keseronokan diaktifkan pada penagih apabila mereka melihat bar manis. Ketagihan terhadap produk dijelaskan oleh kehadiran kafein, theobromine dan andamide, yang menggalakkan sintesis endorfin hormon “kebahagiaan”. Dengan ketiadaan objek nafsu, ketagihan membuat seseorang tidak bahagia. Dalam kes yang teruk, panik mungkin berlaku.

Faktor keturunan

Keinginan berterusan untuk makan bar coklat atau minum kopi mungkin disebabkan oleh set gen tertentu yang dihantar oleh salah seorang ibu bapa mereka. Pada orang yang mempunyai DNA ini, kesan kafein hilang lebih cepat dan keperluan untuk dos baharu adalah lebih besar. Para saintis di Universiti Northwestern Chicago telah melaporkan maklumat ini kepada komuniti saintifik.

Kekurangan emosi positif

Coklat dipanggil antistress atas sebab tertentu. Dia menghalang pengeluaran kortisol, mampu dalam jangka pendek bukan sahaja menaikkan semangat anda, dan membawa kepada euforia. Mempengaruhi deria bau dan citarasa, hidangan itu sendiri mencipta keseronokan. Di samping itu, ia mengandungi perangsang cannabinoids keadaan psikofizik, asid amino triptofan, fenol, katekin, flavonoid, yang menyumbang kepada pengeluaran serotonin dan endorfin.

Coklat mahukan kekurangan magnesium, disertai dengan kerengsaan, insomnia, peningkatan kebimbangan, kekejangan otot dan kekejangan. Gula-gula sebahagiannya mengimbangi kekurangan zat besi, yang dinilai oleh pucat kulit, rambut rapuh, kuku, rintangan rendah terhadap jangkitan bermusim.

Mengapa wanita tidak peduli dengan coklat

Oleh kerana keunikan fisiologi, turun naik dalam latar belakang hormon, wanita sering menginginkan coklat, terutamanya berguna dalam kes tertentu:

  1. Keinginan untuk produk meningkat dengan sindrom prahaid dengan perubahan mood, masalah dengan tumpuan, keletihan yang cepat. Coklat, yang mengandungi bahan yang merangsang pengeluaran serotonin, endorfin, serta-merta mengaktifkan fungsi otak dan menstabilkan keadaan psiko-emosi.
  2. Separuh kedua kitaran haid dicirikan oleh penurunan tahap estrogen. Kekurangan hormon seks wanita membawa kepada peningkatan daya tahan terhadap insulin, mengurangkan pengeluaran glukosa. Coklat membantu meningkatkan paras gula dalam darah.
  3. Tahap progesteron meningkat selepas ovulasi berakhir. Steroid endogen kerana persenyawaan yang dijangkakan dan perkembangan selanjutnya embrio menghantar isyarat kepada otak untuk mengumpul nutrien. Atas sebab ini, wanita hamil sering mengidam bukan sahaja masin, tetapi juga coklat.

Di samping itu, wanita dalam kedudukan yang semakin mengidam untuk merawat kerana turun naik dalam latar belakang hormon, keadaan emosi yang tidak stabil, peningkatan keperluan untuk magnesium dan zat besi.

Jangan abaikan isyarat badan.Sekiranya tiada alahan makanan, kemasukan dalam diet jenis coklat gelap dan pahit dalam jumlah tidak melebihi 25 gram sehari akan membawa faedah yang luar biasa.Ia bukan sahaja akan mengimbangi kekurangan bahan mineral dan mengaktifkan aktiviti otak, tetapi juga mengurangkan risiko penyakit vaskular, penyakit jantung, perkembangan kanser, menormalkan tekanan darah, memanjangkan masa muda.

Мakanan Berkhasiat