Apa yang berlaku jika saya minum bir setiap hari?

Terdapat pendapat bahawa anda boleh minum 2-3 botol bir sehari tanpa membahayakan tubuh anda. Dari segi tahap alkohol, ia adalah sama dengan 60 ml vodka. Tetapi perkara yang menakutkan adalah sesuatu yang lain. Secara beransur-ansur membentuk alkoholisme bir pada mereka yang terdedah kepada perubahan ini disebabkan oleh keturunan. Tiada apa-apa yang baik berlaku untuk kita yang lain juga. Ya, minuman yang dibancuh mengikut resipi kuno sangat berguna dalam dos yang kecil, tetapi di rak pasar raya dan di bar kelas pertengahan ditawarkan pekat berkarbonat, di mana agen pewarna, penstabil, pengawet dan penambah rasa diutamakan. Tidak mungkin mereka akan melakukan apa-apa kebaikan. Jika kita berurusan secara terperinci dengan kesan bir pada badan, kita mendapat gambaran yang menarik tetapi agak kontroversi.

Berita baiknya ialah jika resipi dan teknologi pengeluaran diikuti, bir asli mengandungi:

 • vitamin B1 dan B2;
 • asid amino;
 • potasium;
 • magnesium;
 • natrium;
 • fosforus;
 • asid organik;
 • antioksidan;
 • Flavonoid xanthohumol, yang menghalang tindakan karsinogen.

Kandungan gula ringkas yang tinggi memberikan tenaga, tetapi tidak lama. Ia juga diketahui bahawa minuman itu mampu mengurangkan sindrom kesakitan dan menyekat pembiakan mikrob patogen kerana kandungan alkohol dalam komposisinya.

Sesetengah saintis Finland dan Switzerland mengisytiharkan bahawa pengambilan sederhana minuman berbuih mengurangkan risiko penyakit Alzheimer, kebarangkalian serangan jantung dan pembentukan batu karang. Juga bahaya patah tulang kerana tulang rapuh berkurangan dan kepantasan proses berfikir dikekalkan. Sekali lagi, perlu ditekankan bahawa kita bercakap tentang produk semula jadi dalam dos terapeutik.

Kemudaratan dan Sekatan Penggunaan

Doktor di banyak negara bersetuju bahawa bir boleh diminum, tetapi tidak secara fanatik. Oktoberfest, mungkin, adalah salah satu pengecualian. Tetapi ada maksudnya adalah dalam mencicipi pelbagai dan jenis. Dan oleh kerana terdapat kira-kira 20,000 daripada mereka dalam 180 cara, adalah tidak benar untuk pergi dalam keadaan sedar, serta memerhatikan dos terapeutik.

Di sinilah letaknya licik minuman berbuih. Kira-kira 500 ml bir malt yang baik dianggap selamat jika tiada penyakit kronik organ pencernaan dan kecenderungan untuk membentuk edema. Dos yang lebih mengagumkan akan menyebabkan dehidrasi dengan pengumpulan mabuk, kerana bir mempunyai kesan diuretik. Ternyata cecair hilang, tetapi komponen alkohol kekal. Dengan perkembangan alkoholisme bir, yang difasilitasi oleh minuman harian, satu siri kegagalan dalam badan bermula:

 • tekanan darah meningkat;
 • beban pada hati dan risiko vena varikos meningkat;
 • masalah dengan ingatan dan tumpuan bermula.

Perlu diingat bahawa minuman itu mengandungi phytohormones. Lelaki mahupun wanita tidak memerlukan hormon ini secara berlebihan. Mereka menyebabkan kebotakan awal, pengumpulan lemak visceral dan menurunkan intensiti pengeluaran testosteron pada lelaki, yang membawa kepada masalah dalam kehidupan intim. Pada wanita, ketidakseimbangan hormon boleh mula berlaku, yang membawa kepada permulaan menopaus yang lebih awal dan masalah dengan rambut di kaki dan di atas bibir atas.

Mitos tentang bir

Minuman berbuih dianggap sebagai salah satu yang paling kuno. Menurut hasil penggalian terbukti bahawa ia telah dibancuh oleh orang Sumeria di Mesopotamia 3500 tahun SM. Di Rusia, sebutan pertama mengenainya bermula pada awal abad ke-11. Di Eropah, yang secara tidak adil memberikan dirinya hak untuk dipanggil rumah bir, ia telah dibancuh sejak Zaman Gangsa, sekitar 1000 AD. Pada Zaman Pertengahan, hak untuk membuatnya hanya milik biara, yang dengan cemburu menjaga resipi mereka, menyamakan mereka dengan batu permata.

Terdapat banyak kepercayaan karut, salah tanggapan dan fakta sebenar tentang bir:

 1. Bir menjadikan orang gemuk sama seperti makanan padat kalori, yang dimakan secara sederhana dan tidak lebih.
 2. Penggunaan bir setiap hari tidak selamat dan membawa kepada alkoholisme.
 3. Kuantiti bir yang banyak adalah sama berbahaya untuk lelaki dan wanita.
 4. Tahap alkohol dalam minuman berbuih lebih rendah, tetapi ia diminum dalam bahagian yang lebih besar, supaya mabuk berlaku dengan cara yang sama seperti ketika minum minuman keras.
 5. Bir bukan alkohol berbahaya bagi orang yang menghidap penyakit kardiovaskular kerana kandungan kobalt yang tinggi.

Ia tidak perlu melampau dan enggan minum bir sepenuhnya.Adalah lebih baik untuk diingat bahawa segala-galanya adalah baik secara sederhana, dan anda harus mengambil hanya bir semulajadi berkualiti tinggi dalam kuantiti yang munasabah, mendapat kesenangan daripadanya, dan bukannya segunung masalah.

Мakanan Berkhasiat