Apa Kebaikan Air Masak?

Orang ramai menggunakan air setiap hari, hanya mengetahui sedikit tentangnya. Apabila bercakap tentang kesan air pada kesihatan, dalam kebanyakan kes kita ingat kesannya apabila kita meminumnya. Tetapi walaupun secara visual, air bersih tidak selalunya sempurna.

Sebab tu ramai yang rebus. Mari kita pertimbangkan bagaimana air rebus menjejaskan tubuh, bahaya dan faedahnya agak berbeza daripada sifat cecair mentah.

Bagaimana mendidih menjejaskan air

Semua air yang digunakan untuk minum, memasak minuman dan hidangan (terutama buah-buahan, sayur-sayuran), menggosok gigi, luka terbuka, adalah dinasihatkan untuk mendidih. Air yang direbus dan kemudiannya disejukkan digunakan untuk menjaga tubuh bayi, kanak-kanak dengan sistem imun yang lemah, serta untuk membersihkan mainan, barangan rumah yang boleh dimasukkan oleh kanak-kanak kecil ke dalam mulut mereka. Jika atas sebab tertentu air tidak boleh direbus, cecair botol disyorkan.

Menurut kajian WHO, kuman bawaan air berjangkit seperti virus, bakteria, dan organisma sel tunggal mati apabila dipegang pada kira-kira 80°C selama 1 minit.

Komposisi kimia air masak

Sekatan kebersihan pada penunjuk minuman dan air panas mesti dipatuhi di semua tempat di mana ia dihidangkan – paip, pancuran mandian, dll. Dalam kes air minuman botol (bukan mineral, bayi, air mata air, yang mana peraturan lain terpakai), sekatan di tempat pengekstrakan mesti dipatuhi.

Penunjuk fiziko-kimia dan organoleptik (kajian air masak faedah dan bahaya yang sedang dipertimbangkan, menunjukkan kebolehubahan nilai-nilai ini):

bahan Unit Had
1,2-dikloroetana μg / L 3
Akrilamida µg / l 0,1
Ion ammonium NH

4

+
μg / L 0,5
Antimon Sb μg / L 5
Arsenik Sebagai μg / L 10
Benzena μg / L 1
Berilium Be μg / L 2
Boron B mg/L 1
Bromat BrO3 μg / L 10
Jumlah karbon organik mg / l 5
Nitrat NO

3
mg / l 50
Nitrit NO

2
mg / L 0,5
Epiklorohidrin μg / L 0,1
Fluorida F – mg/L 1,5
Aluminium Al mg / l 0,2
Magnesium Mg mg / l 10; 20-30
Kloroetena (vinil klorida) mcg / l 0,5
Chromium Cr mikrogram / l 50
Kadmium Cd μg / L 5
Jumlah sianida CN- mg/L 0,05
Mangan Mn mg/L 0,05
Kuprum Cu mg / l 1000
Microcystin-LR μg / L 1
Nikel Ni mg / l 20
Timah Pb mg/L 10
Ozon O

3
mg/L 50
Bahan racun perosak mg/L 0,1
pH 6,5 – 9,5
Hidrokarbon aromatik polisiklik PAH μg / L 0,1
Merkuri Hg mg/L 1
Selenium mg/L 10
Sulfat SO

4

2-
mg/L 250
Natrium Na mg / l 200
Perak Ag mg / L 50
Kalsium Ca mg / l 30; 40-80
Fe besi mg/L 0,2

Salah satu kesilapan yang paling biasa ialah cuba mengeluarkan bahan dari air yang tidak boleh dikeluarkan dengan mendidih. Sebagai contoh, karbon dioksida (CO2), klorin, sesetengah bakteria terdedah kepada kemusnahan, tetapi terdapat juga komponen lain yang tidak diingini (berpotensi berbahaya) yang terdapat dalam air. Rawatan terma tidak mengubah komposisi kimia air masak, sebagai contoh, berkenaan dengan kandungan nitrat, sangat berbahaya untuk bayi dan kanak-kanak kecil.

Sifat-sifat air tersebut untuk tubuh manusia

Ia adalah mungkin untuk hidup seminggu tanpa makanan, tetapi hanya 2-3 hari tanpa air. Air sangat diperlukan untuk berfungsi dengan baik badan, kerana ia adalah bahagian utama persekitaran dalamannya.

Air melakukan fungsi yang tidak boleh diganti kerana ia menyumbang kepada persekitaran badan yang stabil, homeostasis. Ia mewujudkan persekitaran untuk banyak proses fizikal, kimia, mengambil bahagian dalam termoregulasi, penyingkiran sisa, mengekalkan suhu badan yang malar, membentuk perlindungan mekanikal di dalam otak. Ia penting untuk metabolisme gas pernafasan. Air terlibat dalam hampir semua proses badan. Ia adalah pelarut di mana nutrien, mineral, produk metabolik, dan hormon larut.

Kekurangan cecair ditunjukkan oleh sakit kepala, penurunan tekanan darah, gangguan pernafasan, dan perubahan warna air kencing kepada warna kuning gelap. Dengan bekalan cecair yang berkurangan, badan beralih kepada “mod penjimatan”, mengurangkan perkumuhan air kencing, dengan itu melambatkan penyingkiran sisa. Di bawah keadaan ini, buah pinggang paling menderita. Kekurangan air yang berpanjangan juga menjejaskan kualiti rambut, kuku, keadaan kulit, keletihan, menyebabkan kepekatan terjejas, batu kencing, dehidrasi, fungsi dalaman terjejas dan, dalam kes yang paling serius, membawa kepada kematian.

Regimen minum adalah penting untuk berfungsi dengan berkesan tubuh manusia. Ia membantu mengekalkan keseimbangan antara pengambilan cecair dan perkumuhan. Kekurangan cecair ditunjukkan oleh dahaga.

Keperluan air bergantung kepada jantina, umur, suhu, kelembapan, aktiviti fizikal. Penyakit yang mungkin juga memainkan peranan dalam pengambilan yang diperlukan (terutama peningkatan kehilangan cecair, contohnya muntah, cirit-birit).

Faedah daripada

Orang Cina terkenal menggunakan air masak suam sebagai minuman biasa. Sebaliknya, tabiat ini mungkin kelihatan agak sipi, tidak normal bagi orang Eropah. Bagi kami, air masak panas adalah sebahagian daripada minuman seperti teh atau kopi, bukan minuman itu sendiri. Bagaimanakah tubuh mendapat manfaat daripada meminumnya? Adakah air masak baik untuk tubuh manusia? Mari dapatkan inspirasi daripada tradisi Cina dan biarkan badan berehat selepas meneguk air suam pada hari yang sejuk.

Doktor tidak bersetuju dengan suhu cecair yang mereka makan. Sesetengah percaya bahawa suhu bilik atau suhu badan adalah lebih baik daripada suhu rendah. Mereka menunjukkan bahawa selepas minum air sejuk, badan mengeluarkan tenaga yang diperlukan untuk memanaskannya ke suhu badan. Sebaliknya, sesetengah pakar perubatan berpendapat bahawa adalah penting untuk minum cecair sejuk selepas bersenam kerana ia membantu menyejukkan badan yang panas dengan berkesan. Untuk kumpulan ketiga, suhu tidak memainkan peranan. Pakar-pakar ini mengatakan bahawa ia adalah air yang sangat penting untuk badan, bukan suhunya.

Tetapi hakikatnya ialah apabila anda minum minuman sejuk, lemak daripada makanan yang dimakan, menjadi lebih pepejal, oleh itu, kurang hadam, lebih sukar untuk dikeluarkan dari badan. Apabila cecair suam dimakan, lemak dalam makanan kekal dalam keadaan cair, jadi ia boleh meninggalkan badan dengan lebih mudah. Ini membolehkan badan mencerna makanan dengan lebih cepat, lebih mudah.

Faedah kesihatan air masak suam:

 1. Memanaskan badan pada hari yang sejuk (juga, tidak seperti kopi atau teh, tiada kesan sampingan).
 2. Meningkatkan kadar metabolisme, merangsang buah pinggang, saluran penghadaman, menyokong penyingkiran toksin yang berkesan.
 3. Mempercepatkan proses penurunan berat badan.
 4. Mengurangkan jumlah lendir dalam rongga hidung, esofagus, saluran penghadaman.

Minum air masak suam dan ubat cina

Adalah diketahui bahawa perubatan Cina berdasarkan keseimbangan dua prinsip: yin dan yang. Mengikut falsafah ini, adalah lebih bermanfaat bagi tubuh manusia untuk mengambil air yang mempunyai suhu badan. Tetapi dengan hipotermia, menggigil, mengantuk, kemurungan, perut kembung, badan tidak seimbang; dalam kes sedemikian, adalah dinasihatkan untuk minum cecair panas.

Memperbaiki penghadaman, fungsi usus

Minum air masak selepas makan akan menyokong proses penghadaman, pemecahan makanan dalam perut. Ia juga membasuh sisa makanan lama yang tertinggal dalam saluran penghadaman, membantu membersihkan usus, dan memperbaiki pengosongan.

Cecair suam juga akan membuang sisa penapaian. Apabila lemon ditambah, ia akan menyahtoksik usus, meningkatkan fungsinya, mencegah cirit-birit, sembelit.

Membersihkan minda dan badan

Minum air masak suam beberapa kali seminggu mempunyai faedah detoksifikasi yang hebat. Suhu badan meningkat dengan pengambilan makanan suam atau cecair. Kesan terapeutik adalah untuk mengaktifkan peluh, proses penyejukan semula jadi yang mempercepatkan lagi penyingkiran toksin melalui kulit (bonus tambahan ialah pembersihan darah). Penyingkiran toksin dari badan juga meningkatkan kesejahteraan mental.

Minum air masak suam adalah cara yang berkesan untuk merawat hidung tersumbat akibat alahan dan selsema. Wap air melarutkan lendir yang terkumpul di dalam rongga hidung. Ia juga mengimbangi kesan dehidrasi kafein dalam minuman panas lain (cth., kopi).

Dah masak air 2 kali berturut-turut? Lebih baik tuangkannya. Ia tidak sesuai untuk dimakan.

Situasi berikut adalah biasa kepada kebanyakan orang. Anda mempunyai air masak untuk teh. Selepas meninggalkannya untuk seketika, anda mengurus perkara yang mendesak, tetapi beberapa minit kemudian anda ingat bahawa anda ingin menikmati minuman wangi. Minum teh sejuk adalah idea yang tidak menarik, jadi anda mendidih air sekali lagi, memikirkan anda membunuh lebih banyak bahan berbahaya, klorin. Ini adalah satu kesilapan.

Menurut kajian yang telah menganalisis cecair rebus secara terperinci, bahan berbahaya sebenarnya tidak dimusnahkan – mendidih berpanjangan atau berulang meningkatkan kepekatannya! Proses ini mengaktifkan perubahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan manusia.

Sebatian baru

Apakah yang berlaku apabila air direbus untuk tempoh yang lama atau berulang kali? Kepekatan bahan berikut meningkat:

 1. Arsenik. WHO menyatakan bahawa bahaya terbesar untuk meminum air adalah arsenik, yang menyebabkan keracunan, masalah penghadaman, diabetes, kardiovaskular dan penyakit kulit, termasuk kanser. Gejala yang tidak diingini boleh mengambil masa beberapa tahun untuk nyata.
 2. Nitrat. Bahan ini ada di mana-mana, termasuk tanah, air dan udara, tetapi menjadi berbahaya apabila dimakan secara dalaman, seperti dalam daging atau apabila terdedah kepada suhu tinggi. Pada suhu tinggi, nitrat bertukar kepada nitrosamine, yang bersifat karsinogenik. Ia amat berbahaya kepada ovari, kolon, pundi kencing, pankreas, dan perut. Bahan tersebut boleh menyebabkan leukemia.
 3. Fluorida. Terdapat banyak kajian terkini yang mengkaji fluorida dan kehadirannya dalam air minuman. Ia adalah mineral semulajadi yang terdapat dalam air, makanan dalam kepekatan yang lebih rendah. Air tawar mengandunginya dalam jumlah 0.01-0.03 ppm. Pengambilan yang meningkat boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius. Menurut penyelidikan Harvard, kepekatan fluorida yang tinggi boleh menjejaskan perkembangan kognitif kanak-kanak secara negatif. Pakar telah membuat kesimpulan bahawa fluorida dalam air minuman membawa kepada tahap IQ yang lebih rendah pada kanak-kanak. Kajian saintifik lain percaya faktor ini malah mengurangkan kesuburan.

Garam Memudaratkan

Mineral yang sihat boleh memudaratkan. Contohnya adalah garam kalium, yang jika dimakan dengan kerap boleh menyebabkan pembentukan batu karang atau pasir.

Kerosakan kepada struktur molekul

Dalam proses mendidih, struktur air berubah. Selain itu, tempoh pendedahan kepada suhu tinggi adalah berkadar dengan penurunan dalam kegunaan cecair.

Virus dan bakteria

Sesetengah patogen mempunyai sedikit kepekaan terhadap suhu tinggi. Yang paling tahan termasuk:

 • virus hepatitis (tahan 125°C);
 • prion (105-125°C);
 • Toksin botulinum (100°C, tetapi bertahan pada suhu tersebut selama kira-kira 4 jam);
 • Staphylococcus aureus (mati pada suhu mendidih selepas kira-kira 3 jam).

Cara memasak air dengan betul dan memakannya

Menurut Persatuan Perubatan Wilderness, 70°C membunuh kebanyakan patogen (kecuali yang disebutkan dalam perenggan sebelumnya) dalam masa 30 minit. Suhu melebihi 85°C membunuh mereka dalam beberapa minit.

Semasa mendidih (melebihi 95°C) patogen terbunuh serta-merta dan air menjadi selamat untuk diminum.

Oleh itu, masa mendidih berikut disyorkan untuk penggunaan yang selamat:

 • 30 minit pada 70°C;
 • 3 minit pada 85°C;
 • serta-merta pada 95-100°C.

Beberapa petua tentang cara meningkatkan kualiti air paip

 • biarkan air mengalir selama 30 saat sebelum setiap kali anda mengisi cerek;
 • pastikan penapis paip dibersihkan secara berkala, kerana ia memerangkap bahan cemar mekanikal di dalam paip;
 • jangan sekali-kali menggunakan air paip panas untuk memasak atau minum.

Penting! Mendidih tidak menghilangkan racun kimia yang mungkin terkandung dalam air. Jika tercemar teruk, ia perlu ditapis terlebih dahulu melalui kain atau bahan lain untuk mengeluarkan mendapan. Pilihan kedua ialah membiarkannya mengendap, kemudian mengalirkan cecair permukaan yang lebih bersih.

Bagaimana ia berbeza daripada air tawar

Air tawar mengandungi garam penting (unsur surih). Ia menggalakkan penjanaan semula sel, melawan radikal bebas. Kelemahannya ialah potensi kehadiran patogen di dalamnya.

Proses mendidih mengurangkan peratusan oksigen, garam. Ini menjadikan cecair “kosong”, kurang berharga kepada badan.

Мakanan Berkhasiat