Apa kacang yang baik untuk hati. 5 Kacang Teratas

Kacang adalah salah satu produk semula jadi yang paling berharga. Mereka tepu dengan satu set keseluruhan bahan berguna untuk kesihatan manusia: vitamin, mineral, minyak, asid omega. Set komponen yang kaya itu menyediakan pencernaan yang baik, menguatkan sistem imun dan mempunyai kesan positif terhadap fungsi banyak organ, termasuk hati.

Hampir semua jenis kacang adalah baik untuk hati jika diambil dalam kuantiti yang munasabah. Asid lemak tak tepu, yang terdapat dalam kuantiti yang banyak dalam biji, meningkatkan metabolisme tetapi tidak disimpan sebagai rizab lemak. Selain itu, mineral, yang juga banyak terdapat dalam kacang, mengawal metabolisme dan hematopoiesis. Ia bukan secara kebetulan bahawa hati dipanggil “depot darah”. Juga kita tidak sepatutnya melupakan aktiviti antioksidan yang kuat dari komposisi kacang. Malah sebahagian kecil dengan cepat meneutralkan kesan sebarang toksin.

5 kacang teratas untuk hati

Walaupun semua kacang berguna untuk kesihatan, tetapi semua orang mahu menambah diet dengan produk yang selamat dan berkualiti tinggi. Oleh itu, berikut adalah gambaran ringkas tentang jenis kacang, yang, menurut pakar perubatan dan pakar pemakanan, mesti dimasukkan ke dalam diet jika terdapat masalah dengan hati.

kenari

Pakar menasihatkan makan walnut segar, kerana ia mengekalkan tahap kelembapan semula jadi dan set lengkap bahan berguna. Manfaat walnut untuk hati ditunjukkan dalam perkara berikut:

  1. Jangan biarkan pengoksidaan tisu, yang seterusnya membawa kepada kemusnahannya.
  2. Menormalkan tahap kolesterol.
  3. Merangsang pengaliran keluar hempedu.
  4. Meningkatkan penghadaman dan fungsi pankreas, mengurangkan beban pada organ.

Bahagian harian produk walnut tidak boleh melebihi 80 gram. Ia juga perlu diingat bahawa walnut mempunyai kalori yang tinggi, yang penting untuk orang yang mempunyai berat badan yang berlebihan.

kacang pain

Kacang pain mengandungi dalam komposisi mereka asid amino penting, yang merangsang pertumbuhan semula tisu hati yang rosak. Varieti ini juga mempunyai aktiviti antioksidan yang tinggi. Biji cedar mengandungi banyak protein, jadi ia termasuk dalam diet atlet. Para saintis telah membuktikan bahawa penggunaan tetap kacang pain mengurangkan risiko sirosis hati. Adalah lebih baik untuk menambahnya kepada salad atau pencuci mulut.

badam

Badam kaya dengan tokoferol, iaitu vitamin E. Oleh itu, kacang jenis ini sangat berguna untuk pencegahan hepatosis. Di samping itu, badam membersihkan hati dan meningkatkan aliran hempedu. 2-3 kacang sehari sudah cukup untuk mengekalkan fungsi normal hati.

kacang tanah

Kacang tanah tidak berguna seperti jenis kacang lain. Tetapi produk itu patut diberi perhatian sekurang-kurangnya kerana ia penuh dengan protein dan vitamin. Kemudaratan kacang kecil ini untuk hati ialah nilai kalorinya ialah 559 unit, dan produk tepu lemak seperti itu hanya memberikan beban tambahan dan meningkatkan tahap kolesterol. Itulah sebabnya kacang tanah perlu dimakan goreng dan tidak lebih daripada 100 gram sehari. Tetapi lebih baik menolak produk ini sambil mengekalkan diet yang lembut.

Hazelnut

Hazelnut juga mempunyai komposisi yang pelbagai dan sangat kaya. Secara umum, produk ini sangat berguna untuk hati. Walau bagaimanapun, dalam patologi hati kronik, mereka tidak boleh digunakan. Walau bagaimanapun, peraturan ini adalah sama untuk semua jenis kacang.

Untuk meringkaskan, mudah untuk membuat kesimpulan bahawa yang paling berguna untuk hati adalah kacang pain. Kacang tanah, sebaliknya, boleh membahayakan kesihatan, jadi apabila memilih produk kontroversial seperti itu, ia sentiasa bernilai berunding dengan pakar.

Мakanan Berkhasiat