Anabasis: sifat perubatan dan kontraindikasi

Anabasis (hedgerow) adalah tumbuhan dalam keluarga keluarga Marecchia. Tumbuhan itu kelihatan seperti separa semak atau herba dengan dedaunan yang lemah. Dalam perubatan, penyebaran Anabasis tanpa daun. Ia terkenal dengan sifat antiseptik dan keupayaan untuk mengurangkan ketagihan nikotin. Walau bagaimanapun, tumbuhan ini sangat beracun, jadi anda boleh mengambilnya dengan risiko anda sendiri selepas berunding dengan doktor.

Komposisi kimia

Setiap bahagian tumbuhan mengandungi alkaloid. Kebanyakannya ditemui dalam pucuk hijau tahunan tumbuhan. Dalam bunga dan buah tumbuhan, mereka kurang, dan dalam akar, dan sama sekali, hanya jejak mereka. Oleh itu, untuk tujuan perubatan bahagian tumbuhan di atas tanah digunakan. Tumbuhan mengandungi alkaloid berikut:

 • anabasin;
 • afilin;
 • affillidine;
 • Oxyaphylline;
 • oxyaphyllidine.

Alkaloid utama dianggap sebagai anabasin. Ia membentuk kira-kira 55-60% daripada jumlah bahan. Ia adalah cecair tidak berwarna yang mudah larut dalam air. Apabila ia berinteraksi dengan pelarut organik, ia memberikan asid organik dan mineral. Semasa pengoksidaan anabasin, asid nikotinik terbentuk. Ia serupa dengan nikotin dalam semua aspek, termasuk komposisi dan kesan pada badan. Tetapi alkaloid ini menjadikan tumbuhan itu beracun.

Sebagai tambahan kepada alkaloid, anabasis mengandungi protein, lemak, serat dan kanji. Ia juga didapati mengandungi pektin, abu, natrium, kalium dan beberapa bahan lain yang jarang ditemui.

Bagaimana rupanya dan di mana ia tumbuh

Tumbuhan itu kelihatan seperti separa semak globular kecil, tidak lebih daripada 70-80 cm tinggi, dan diameternya boleh mencapai 140 cm. Dibezakan oleh sistem akar yang kuat, panjang akar utama boleh mencapai sehingga 20 m, yang membolehkan ia mendapat kelembapan dari air bawah tanah. Tumbuhan ini mempunyai banyak batang yang mula bercabang di pangkal. Bahagian bawah batangnya berkayu. Pucuk hijau muda tumbuh dari mereka, ia berbentuk silinder dan berwarna hijau. Daun anabasis kurang berkembang dan hampir tidak kelihatan.

Bunga anabasis adalah kecil, membentuk perbungaan seperti spike padat. Di bahagian atas tumbuhan adalah buah-buahan. Mereka berwarna merah-oren dan bulat, diratakan di sisi.

Anabasis disebarkan oleh biji, dan tempoh berbunga jatuh pada akhir musim panas dan awal musim gugur. Pematangan bunga berlaku pada pertengahan musim luruh. Biasanya, anabasis yang ditanam secara buatan tidak mula mekar pada tahun pertama pertumbuhan.

Spesies ini diedarkan secara meluas di antara dataran Kazakhstan, di timur Asia dan di Azerbaijan. Ia juga ditemui di kawasan tenggara Rusia. Anabasis lebih suka tumbuh di dataran dan kaki bukit, paling kerap di tanah liat. Ia juga boleh ditemui di lereng puncak gunung, pada ketinggian sehingga 350-400 m. Pokok renek tunggal boleh ditemui dalam belukar rumpai, manakala kumpulan besar berlaku di lembah sungai dan tasik. Di Asia Tengah tumbuhan itu ditanam secara buatan pada skala perindustrian.

Anabasis disesuaikan untuk tumbuh di zon padang pasir dalam keadaan panas yang tinggi. Ia tumbuh dengan baik pada suhu sehingga 45 darjah dan jika tiada pemendakan selama beberapa bulan. Ini semua tentang sistem akarnya yang kuat, yang membolehkannya memelihara kelembapan dan mencapai air bawah tanah yang dalam. Mencari anabasis pada musim panas di padang pasir adalah mudah – ia adalah salah satu daripada beberapa tumbuhan yang kekal hijau.

Spesies

Terdapat beberapa jenis utama tumbuhan ini. Mereka semua tumbuh terutamanya di Asia Tengah, tetapi beberapa spesies telah menyesuaikan diri dengan kehidupan di beberapa wilayah Siberia.

 1. Anabasis saltwort. Ini adalah tumbuhan kecil dengan batang. Ia jarang melebihi ketinggian 25-30 cm. Cawangannya berkayu, dengan pucuk tahunan tahunan yang mati pada akhir musim gugur. Daun bawah berkembang dengan baik, tetapi saiznya tidak melebihi 5 mm. Yang tengah teruk maju sikit, yang atas kurang maju. Bunga anabasis ini kecil, berkumpul dalam perbungaan seperti spike. Buah-buahan tumbuh di bahagian atas tumbuhan, mereka mempunyai bentuk bulat, sedikit bujur. Mereka mengandungi banyak cecair merah terang. Untuk sebahagian besar, spesies ini tersebar luas di Asia Tengah, tetapi boleh ditemui di Caucasus, Rusia barat dan Siberia barat.
 2. Anabasis Syr Darya. Tumbuhan saka dengan akar panjang dari mana tumbuh pucuk bercabang sehingga 30 cm panjang. Daunnya bulat, bujur, panjangnya tidak melebihi 5 mm. Bunga berada di axils daun. Buah-buahan tiada. Hanya berlaku di Asia Tengah.
 3. Anabasis daun pendek. Semishrub, tidak lebih daripada 15 cm tinggi. Pucuk bercabang, padat, berbentuk silinder. Tumbuhan itu sendiri kosong. Beberapa daunnya bujur, sedikit cembung dari bawah, berisi. Mereka tidak lebih daripada 5 mm panjang. Bunga terletak di axils daun. Buah tumbuhan berbentuk telur, kering.
 4. Anabasis berkapur. Tumbuhan kecil, tidak melebihi 15 cm tinggi. Mempunyai banyak batang, yang disusun sangat rapat antara satu sama lain. Diameter mereka tidak melebihi 3 mm. Daunnya berbentuk telur dan mempunyai bunga di ketiaknya. Buahnya boleh berwarna ungu atau oren dan mempunyai bentuk ovoid. Berleluasa di Eropah, Asia Tengah dan juga Siberia. Ia juga ditemui di selatan Rusia. Di sesetengah kawasan tumbuhan itu disenaraikan dalam Buku Merah.

Pengumpulan dan penyimpanan

Bahan mentah perlu dituai dalam tempoh apabila ia mengandungi kepekatan tertinggi anabasis dan juzuk lain. Biasanya tempoh ini adalah pada musim panas. Sediakan bahan mentah perubatan hendaklah dalam cuaca cerah, jauh dari lebuh raya dan kilang. Sebelum mengumpul tumbuhan, adalah dinasihatkan untuk melindungi tangan anda dengan sarung tangan, kerana bahan yang terkandung boleh menyebabkan keracunan walaupun melalui kulit. Gunakan alat yang tajam untuk memotong bahagian atas tumbuhan sehingga 25 cm panjang. Agar tidak membawa kepada pemusnahan spesies, adalah penting untuk mematuhi peraturan tertentu:

 1. Jangan potong semak sepenuhnya. Ia perlu meninggalkan sekurang-kurangnya 1/3 daripada pucuk.
 2. Berehat setiap 3-4 tahun. Ini akan memberi loji peluang untuk memperbaharui dirinya.

Pertama, semua pucuk yang dipotong hendaklah dimasukkan ke dalam longgokan. Anda boleh meninggalkan mereka terus di lapangan. Seterusnya, sediakan tumbuhan sebelum pengeringan terakhir – potong kecil, tidak lebih daripada 3 cm panjang dan tidak lebih daripada 4-5 mm tebal. Ini boleh dilakukan dengan pemotong silaj. Anabasis perlu dikeringkan di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik. Pilihan yang sangat baik pada musim panas akan menjadi loteng. Jika cuaca baik, anda boleh menyebarkan bahan mentah di luar rumah, di bawah naungan pokok. Ia perlu memilih tempat supaya tiada cahaya matahari langsung. Anda juga boleh menggunakan pengering khas untuk mengeringkan bahan mentah.

Bahan mentah kering sesuai digunakan sebagai ubat tidak melebihi 2 tahun. Ia juga penting untuk mematuhi semua peraturan penyimpanan tumbuhan beracun. Adalah wajar untuk menyimpannya secara berasingan daripada tumbuhan lain, dan produk makanan. Anda boleh menyimpannya dalam beg kain dan dalam balang kaca, tetapi adalah wajar untuk menandatangani tarikh pengumpulan untuk menentukan tarikh yang tepat.

Penuaian secara komersial

Tumbuhan ini telah dituai secara besar-besaran sejak zaman Soviet. Selepas perang, permintaan untuk itu melonjak, dan keperluannya mencapai 16 ribu tan. Masih terdapat permintaan yang tinggi untuk tumbuhan ini hari ini.

Ia kini sedang dituai di beberapa wilayah di Kazakhstan. Pada masa dahulu, kerja khas telah dijalankan untuk mencari belukar anabasis. Mereka kini dikenali, tetapi ia juga ditanam secara buatan. Di dataran, anabasis ditemui sebagai pokok renek bersendirian. Belukar besar telah ditemui di lembah sungai, walaupun ia sedikit. Di samping itu, ia tidak sesuai untuk pemprosesan industri kerana ia mengandungi sedikit alkaloid utama, anabasin.

Juga dari masa ke masa didapati bahawa stok kilang semakin berkurangan, jadi peraturan pengumpulan diperkenalkan. Ia didapati oleh pengalaman bahawa untuk memulihkan anabasis adalah perlu untuk berehat dalam pengumpulan bahan mentah setiap 3-4 tahun. Tempoh rehat adalah satu tahun. Sesetengah tapak tidak mempunyai cukup rehat sedemikian, dan ia perlu ditambah.

Turkmenistan, atau lebih tepatnya bahagian utara negara, berada di tempat kedua untuk penuaian anabasis. Menurut beberapa laporan, lebih 30 hektar loji ini ditemui, tetapi lama kelamaan kawasan itu berkurangan. Tetapi ia tidak dituai di sini pada skala perindustrian, yang memungkinkan untuk menyimpan stok untuk masa depan.

Kira-kira 3 hektar anabasis ditemui di wilayah Azerbaijan. Bahan mentah daripadanya juga tidak dibuat kerana keuntungan yang rendah kerana pengangkutan.

Tumbuhan itu dituai pada skala industri dengan menggunakan jentera khas. Bahagian atas pucuk dipotong supaya tidak membahayakan tumbuhan. Teknik penuaian meninggalkan jalur kecil tidak disentuh. Pucuk yang dipotong diletakkan dalam timbunan kecil, selepas pengeringan dihancurkan dengan teliti. Selepas itu, bahan mentah itu diayak supaya tidak terlepas kekotoran. Mengayak juga membolehkan anda menghilangkan pucuk berkayu, yang tidak sesuai untuk digunakan.

Kilang itu dituai semasa musim panas dan musim gugur, sebelum bermulanya fros. Dari satu belukar anda boleh mendapatkan sehingga 2.4 kg pucuk. Dalam kes yang paling teruk – 600-800 g. Di Kazakhstan, kira-kira 1000 kg pucuk boleh dituai dari satu hektar. Dalam belukar yang lebih jarang kadang-kadang tidak mungkin untuk mengumpul walaupun 50 kg.

Sepanjang tempoh berbunga, jumlah anabasin dalam anabasis berbeza-beza. Sebagai contoh, pada musim panas kepekatan tertinggi diperhatikan, pada musim gugur kandungannya berkurangan. Tetapi pada masa yang sama, jisim hijau meningkat, jadi pada bila-bila masa sepanjang tahun mengumpul kira-kira jumlah bahan mentah yang sama.

Sifat terapeutik anabasis

Anabasis telah menemui aplikasi yang meluas dalam kedua-dua perubatan tradisional dan rakyat. Tumbuhan itu sendiri bukan sebatian ubat, tetapi alkaloidnya (paling kerap anabasin) digunakan untuk mensintesis banyak ubat.

Bahan aktif utama ialah anabasin alkaloid. Ia mempunyai kesan merangsang pada sistem saraf, tetapi dalam kuantiti yang banyak boleh menyebabkan lumpuh. Afilin, yang merupakan sebahagian daripada komposisi, dibezakan oleh kesan anestetiknya.

Konstituen tumbuhan digunakan untuk menyediakan penyediaan yang membolehkan anda berjaya melawan perosak di kebun sayur. Ia mempunyai sifat racun dan digunakan untuk menyembur tanaman untuk membasmi kuman.

Dalam perubatan rakyat, ia digunakan secara luaran. Pengambilannya boleh berbahaya. Ubat berasaskan anabasis merawat luka untuk beberapa penyakit. Tumbuhan ini mempunyai kesan anti-hama, antimikrob dan bakteria. Ini semua tentang keupayaannya untuk menembusi kulit. Ia boleh mendapatkan walaupun parasit yang telah menetap jauh di dalam kulit, dan ubat-ubatan lain tidak boleh menjejaskan mereka. Tetapi walaupun digunakan secara luaran, tumbuhan ini harus dikendalikan dengan berhati-hati.

Di samping itu, anabasis mampu menghapuskan gejala yang disebabkan oleh serangan hama. Ia mengandungi komponen antioksidan dan antikulat. Walau bagaimanapun, ia bukanlah penawar ajaib dan hanya boleh bertindak sebagai tambahan kepada terapi asas, tidak menggantikannya sepenuhnya.

Anabasis juga boleh membantu orang yang berhenti merokok. Tumbuhan ini digunakan untuk mensintesis anabasin hydrochloride, yang dijual sebagai tablet atau gula-gula getah. Ia mampu mengurangkan keinginan untuk merokok, serta meredakan keadaan selepas berhenti tabiat buruk ini.

Anabasis dalam perubatan rakyat

Oleh kerana ketoksikan tumbuhan yang tinggi, penggunaannya dalam perubatan rakyat sangat terhad. Untuk masalah kesihatan, hanya tincture atau rebusan digunakan. Ia juga digunakan untuk membuat serbuk untuk luka, tetapi anda tidak boleh membuatnya sendiri. Di samping itu, ia digunakan untuk kawalan perosak di kebun sayur.

Penyelesaian kawalan perosak

Anda memerlukan 800 g pucuk, yang dikumpulkan sebelum permulaan berbunga, 41 l air dan 50 g sabun cuci pakaian. Pucuk anabasis perlu segar. Mereka harus dikeringkan sedikit, dihancurkan, kemudian tuangkan air dan biarkan untuk diselitkan selama sehari, secara beransur-ansur kacau. Kemudian cairkan tambahan 10 liter air dan kisar sabun. Kemudian kacau dengan teliti, selepas itu ubat sedia untuk digunakan. Tanaman sayur-sayuran boleh dirawat dengannya. Produk ini sangat baik terhadap ulat pemakan daun, pelbagai kutu dan beberapa bloomer.

Merebus terhadap demodex

Untuk menyediakan ubat, daun anabasis akan diperlukan. Apabila mengumpulnya, anda harus mengambil kira bahawa pada musim panas kepekatan anabasin di dalamnya adalah yang tertinggi. Pada musim gugur, ia berkurangan sedikit, tetapi ia masih kekal dalam kuantiti berbahaya. Untuk menyediakan merebus, anda perlu mencurahkan air suam ke atas daun anabasis, kemudian masak sehingga mendidih, dan biarkan di atas dapur selama 10-15 minit. Gosok kulit yang terjejas tidak lebih daripada 3 kali sehari. Adalah disyorkan untuk menyimpan ubat selama tidak lebih daripada 2 jam, kemudian bilas kulit dengan teliti. Anda juga boleh menggunakan rebusan dan untuk mencuci, dalam hal ini kursus rawatan boleh bertahan sehingga pemulihan penuh.

Berwarna alkohol untuk kulit

Berwarna alkohol tidak kurang berkesan untuk demodicosis daripada merebus. Tidak seperti tincture pada herba lain, ia disediakan hanya dalam 4-6 hari. Walau bagaimanapun, vodka tidak sesuai untuk penyediaan, anda memerlukan penyelesaian alkohol 70%. Campurkan anabasis yang dihancurkan dengan alkohol dalam nisbah 1: 2. Kemudian campurkan dengan teliti, tutup dan letakkan di tempat yang gelap. Selepas 5 hari, keluarkan tincture dan tapis. Simpan di dalam bekas yang sama di mana ia diselitkan, anda tidak boleh, jadi anda perlu mencari kapal baru, menandatangani bekas dengan tincture dan jauhkan daripada kanak-kanak. Ia dilarang sama sekali untuk mengambil tincture di dalamnya.

Sapukan tincture ke muka dengan swab kapas tidak lebih daripada 2 kali sehari. Penambahbaikan boleh dilihat dalam satu atau dua minggu. Ia juga penting untuk menggunakan tincture dalam jumlah yang kecil untuk mengelakkan luka bakar akibat alkohol, dan mencuci muka selepas 60 minit.

Merebus daripada parasit

Anda memerlukan 800 g herba kering dan 5 liter air. Tuangkan 5 liter air ke atas herba, kemudian biarkan di tempat yang gelap untuk diselitkan, ditutup dengan penutup. Keesokan harinya biarkan mendidih dan rebus selama 30 minit. Kemudian tapis dan sejukkan. Taburkan rebusan pada tumbuhan terhadap hama labah-labah, rama-rama codling atau kumbang.

Serbuk hama

Ia disediakan dari batang tumbuhan kering. Untuk menyediakan ubat, kisar bahan mentah menjadi serbuk dan sapukan dalam kuantiti yang sedikit pada kawasan kulit yang rosak. Serbuk juga mengurangkan gejala demodex. Walau bagaimanapun, ia sangat berbahaya, kerana anabasin boleh diserap melalui darah, jadi sebelum menggunakan ubat sedemikian, lebih baik untuk berunding dengan doktor untuk menentukan dos.

Jenis komposisi ubat

Tidak seperti tumbuhan ubatan beracun yang lain, penggunaan anabasis adalah terhad. Dari lily of the valley, sebagai contoh, walaupun teh dibuat. Hakikatnya ialah anabasin, yang merupakan sebahagian daripada tumbuhan ini, sangat beracun, dos maut dianggap 2 atau 3 titis. Oleh itu, hanya bahan yang disintesis daripada unsur ini digunakan secara dalaman. Infusi anabasis juga tidak disediakan kerana keberkesanannya yang rendah apabila digunakan secara luaran. Dalam hal ini, tincture terbukti lebih berkesan.

Berwarna

Berwarna disediakan dalam alkohol. Hanya aplikasi luarannya dibenarkan. Untuk menyediakan tincture, anda boleh menggunakan mana-mana bahagian tumbuhan, tetapi lebih baik menggunakan daun atau bunga. Pertama, kisar bahan mentah dengan teliti, kemudian tuangkan alkohol yang kuat dan letakkan di tempat yang gelap selama 5-7 hari. Adalah wajar untuk menegaskan ubat dalam balang kaca. Kemudian ketatkannya melalui kain tebal, anda boleh menggunakan kain kasa yang dilipat beberapa kali (selepas itu disyorkan untuk membuangnya).

Sapukan tincture dalam kuantiti yang kecil, ia berkesan mengatasi demodecosis, yang disebabkan oleh hama. Anda boleh menggosok bintik-bintik sakit pada waktu pagi dan petang dalam jumlah yang sedikit.

air rebusan

Di Asia Tengah, rebusan akar anabasis digunakan untuk merawat batuk kering. Hakikatnya ialah akar mengandungi jumlah alkaloid yang minimum. Pertama, mereka perlu dibasuh dari tanah, dihancurkan dan tuangkan air mendidih, kemudian letakkan di atas api dan rebus selama 30 minit lagi. Walau bagaimanapun, ubat ini telah digunakan sangat lama dahulu, dan tidak ada menyebut tentang penggunaan moden ubat ini untuk rawatan tuberkulosis.

Kontraindikasi untuk digunakan

Kerana keracunan tinggi tumbuhan mempunyai beberapa kontraindikasi. Anabasin adalah racun yang sangat kuat untuk badan. Ia boleh menyebabkan keracunan dengan menembusi kulit, jadi walaupun menggunakan tumbuhan secara luaran, anda mesti ingat tentang dosnya. Dos maut untuk seseorang dianggap 3 titis anabasin tulen. Gejala keracunan ringan adalah biasa: loya, muntah, peningkatan air liur, pernafasan yang cepat dan degupan jantung yang dipercepatkan. Dalam keracunan teruk, sawan, peluh sejuk dan kegagalan pernafasan mungkin berlaku, serta kecelaruan. Adalah penting untuk membantu tepat pada masanya. Cucian gastrik disyorkan dengan segera. Ia juga dinasihatkan untuk menyimpan ubat muntah, dan sekiranya berlaku keracunan, gunakan segera. Selepas itu, arang aktif perlu diambil. Di samping itu, beberapa prosedur terapeutik tambahan akan diperlukan, termasuk pelbagai enema (salinan, julap dan purgatif).

Ia juga dilarang mengambil dalam apa jua bentuk kepada wanita hamil, ibu yang menyusu, dengan tekanan darah tinggi, pembekuan darah yang lemah dan aterosklerosis.

Anabasis adalah ubat yang sangat baik untuk beberapa penyakit kulit dan perosak taman. Walau bagaimanapun, anda tidak sepatutnya melupakan bahaya tumbuhan yang tinggi. Ini adalah kes di mana ubat-ubatan sendiri boleh membawa maut.

Мakanan Berkhasiat