Adakah mungkin untuk makan banyak epal: apa yang akan berlaku

Buah yang lazat ini popular di seluruh dunia kerana rasa yang menakjubkan dan manfaat kesihatannya. Epal bukan sahaja dimakan mentah, tetapi juga mendapat tempatnya dalam pelbagai resipi, manis dan masin. Faedah kesihatan epal adalah banyak dan terkenal.

Buah-buahan yang bulat dan berair ini mempunyai banyak manfaat kesihatan. 80% daripada daging epal terdiri daripada air, dan selebihnya 20% termasuk bahan yang sihat: serat, asid organik (malik, tartarik dan sitrik), vitamin A, B1, B3, PP, C serta zat besi, iodin, kalium, kalsium , magnesium, natrium, fosforus dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, seperti mana-mana makanan lain, makan terlalu banyak dan terlalu kerap boleh membawa kepada akibat negatif, seperti pertambahan berat badan atau peningkatan paras gula dalam darah. Oleh itu, setiap orang yang gemar memakan buah syurga harus sedar akan kesan negatifnya.

Memandangkan epal mengandungi sejumlah besar serat, makan dalam kuantiti yang banyak boleh membawa kepada kesan sampingan yang tidak menyenangkan, terutamanya jika anda tidak biasa memakannya dalam kuantiti yang banyak. Serat yang terdapat dalam epal dipanggil pektin.

Pektin sukar untuk sistem penghadaman dipecahkan, jadi makan terlalu banyak epal boleh menyebabkan gangguan pencernaan, kerana terdapat peningkatan peluang bahawa beberapa fruktosa yang tidak dicerna akan sampai ke kolon, di mana ia boleh menyediakan makanan untuk bakteria “mesra”.

Bakteria usus sebenarnya menapai fruktosa, yang membebaskan banyak gas dan membawa kepada kembung perut, sakit perut, kembung perut dan cirit-birit. Tubuh memerlukan rangkaian penuh nutrien, dan jika anda banyak bergantung pada epal, anda tidak mendapat julat penuh nutrien yang diperlukan oleh badan anda.

Anda akan terkejut melihat bagaimana epal mempengaruhi badan lelaki, baca terus akan menarik!

Peningkatan paras gula dalam darah

Seperti yang dinyatakan, epal adalah sumber yang kaya dengan karbohidrat yang sihat, serat dan nutrien lain. Badan menggunakan semua karbohidrat ini sebagai bahan api, daripada mana tenaga kita kemudiannya diperolehi. Walau bagaimanapun, mengambil terlalu banyak epal menghalang badan daripada membakar lemak.

Terlalu banyak karbohidrat juga boleh menghalang penurunan berat badan. Sebiji epal bersaiz sederhana mengandungi 25 gram karbohidrat, di mana hanya 5 gram adalah serat.

Kesan sampingan epal ini juga akan menyebabkan gula darah anda meningkat, walaupun karbohidrat dalam epal tidak menyebabkan gula darah anda meningkat dengan cepat, memberikan anda banyak masa untuk menghalang proses negatif daripada berkembang dalam badan anda.

Pertambahan berat badan

Epal dianggap sebagai buah yang sihat, tetapi ia juga mengandungi kalori dan gula. Sebiji epal bersaiz sederhana mengandungi 90 hingga 95 kalori. Jadi, jika anda mengambil 5 epal bersaiz sederhana sehari, itu akan berjumlah 3,500 kalori seminggu, iaitu 0.5 kg berat badan!

Ini bukan pilihan yang baik untuk mereka yang menjalani diet rendah karbohidrat dan berharap dapat menurunkan berat badan dengan ketosis. Dengan mengambil 5 biji epal sehari, anda boleh menambah hampir 23.5 kg setahun!

Penyakit jantung

Epal, seperti banyak buah-buahan lain, mengandungi jumlah fruktosa yang tinggi. Glukosa yang terkenal, sebagai contoh, diambil oleh semua sel badan untuk menghasilkan tenaga, manakala fruktosa diproses hanya di dalam hati.

Hati, di bawah pengaruh fruktosa, menghasilkan lemak yang dipanggil trigliserida, yang boleh menyebabkan penyakit jantung. Fruktosa yang berlebihan dalam badan daripada pengambilan epal yang kerap juga boleh menyebabkan diabetes dan obesiti.

Kesan biji epal dan kulit epal

Biji epal sememangnya beracun kerana ia mengandungi sianida. Pengambilan biji epal secara tetap boleh menyebabkan pembebasan sianida dalam perut semasa penghadaman.

Amaran. Mengambil secawan biji epal malah boleh membawa maut!

Walau bagaimanapun, bahan penting lain dalam epal ialah kulitnya. Sesetengah orang tidak menyukai tekstur kulitnya, manakala yang lain membuangnya ke dalam tong sampah kerana kemungkinan racun perosak atau sisa lilin. Tetapi dengan cara ini, nutrien penting hilang.

Kira-kira satu pertiga daripada semua serat epal hilang jika anda membuang kulitnya ke dalam tong sampah. Anda juga menghapuskan semua folat epal dan kebanyakan vitamin E dan vitamin K. Tetapi bersama-sama dengan itu terdapat bahan paling berguna dalam kulit epal: quercetin. Yang, menurut kajian 2004, melawan kerosakan tisu otak yang berkaitan dengan Alzheimer dan masalah degeneratif lain.

Dan kajian Universiti Cornell 2007 mendapati sebatian yang dipanggil triterpenoid dalam kulit epal yang sama ada menindas atau membunuh sel-sel kanser. Secara khusus, sebatian ini menyasarkan sel-sel kanser hati, kolon dan payudara manusia, menurut pengarang kajian itu.

Tindak balas alahan.

Sesetengah orang yang alah kepada debunga birch mungkin mengalami alahan kepada epal. Lebih-lebih lagi jika anda mengambilnya secara berlebihan. Ini kerana persamaan protein yang terdapat dalam epal adalah berkaitan dengan protein pokok birch, daripada debunganya alahan muncul. Jenis alahan kepada epal ini sering dijumpai di kawasan yang mempunyai sejumlah besar pokok birch, seperti Eropah Tengah dan Utara.

Penting: Jika selepas makan epal anda mendapati ruam dan bengkak yang mencurigakan, anda mungkin telah melebihi kuota alahan untuk epal. Dalam kes ini berunding dengan doktor untuk mengelakkan akibat selanjutnya!

Kesan sampingan jus epal

Jus epal biasanya dianggap sebagai minuman yang sihat. Tetapi sebarang penyalahgunaan lambat laun membawa kepada kesan dan akibat negatif. Cirit-birit adalah apa yang boleh menyebabkan penggunaan jus epal yang berlebihan. Telah diperhatikan bahawa orang yang menjalani diet jus epal sering mengalami sakit kepala, pening dan keletihan. Jus epal yang dimaniskan secara buatan mengandungi bahan kimia yang dipanggil sorbitol, yang boleh menyebabkan pembentukan batu kalsium oksalat dalam badan.

Melemahkan enamel gigi

Makan epal dengan kerap dan banyak sehari boleh, sebenarnya, menjejaskan gigi anda dan menyebabkan hakisan. Epal mengandungi amygdalin, sebatian gula dan sianida yang dimakan dalam jumlah kecil, yang mudah untuk melawan, tetapi juga boleh menyebabkan kematian.

Selain itu, jus epal masam boleh merosakkan enamel gigi, menyebabkan gigi anda mula runtuh. Kajian 2011 yang diterbitkan dalam Journal of Dentistry mendapati bahawa meminum epal dalam kuantiti yang banyak boleh menjadi empat kali lebih merosakkan gigi anda daripada minuman berkarbonat.

Walau bagaimanapun, menurut penyelidik utama David Bartlett, ketua pergigian ortopedik di Institut Pergigian di King’s College London, “ia bukan hanya tentang apa yang kita makan, ia tentang bagaimana kita memakannya. Ramai orang makan epal perlahan-lahan, yang meningkatkan kemungkinan asid akan merosakkan enamel gigi.

Sinopsis. Doktor gigi mengesyorkan memotong epal dan mengunyahnya dengan gigi belakang. Mereka juga mengesyorkan membilas mulut anda dengan air untuk membersihkan asid dan gula.

Мakanan Berkhasiat