Adakah ia baik untuk minum kefir setiap hari?

Produk tenusu mempunyai banyak faedah. Kefir mudah dicerna oleh tubuh manusia. Dalam ketiadaan masalah kronik dengan usus dan perut, produk ini tidak menyebabkan kembung yang tidak menyenangkan. Ia boleh berfungsi sebagai snek ringan dan sihat.

Komposisi kimia dan kalori

Minuman ini dihasilkan oleh penapaian. Nilai kalori adalah 41 kcal. Komposisi termasuk: lemak, protein, karbohidrat, air dan abu. Produk ini kaya dengan vitamin seperti: C, A, PP, D, E. kaya dengan vitamin B: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B11 dan B12. Terkenal dengan kandungan kalsium dan kalium yang tinggi.

Hartanah of.

Oleh kerana kandungan probiotik yang kaya dalam komposisi, Kefir mempunyai kesan yang luar biasa terhadap pencernaan. Ciri-ciri termasuk perjuangan menentang bakteria helicobactorylori. Menghalang perkembangan gastritis dan ulser. Ia mempunyai ciri-ciri yang menyelubungi, yang mempunyai kesan yang baik terhadap saluran pencernaan.

Faedah dari

Ramai tahun yang lalu, orang menyedari manfaat kefir. Kualiti bergunanya:

 • mempunyai kesan yang baik terhadap pencernaan;
 • menghilangkan toksin;
 • Mempunyai kesan antibakteria;
 • Membantu dengan sakit kepala ringan;
 • memuaskan kelaparan;
 • mudah dicerna;
 • membantu dengan tekanan;
 • Memperbaiki fungsi usus;
 • menguatkan sistem imun;
 • Mengurangkan risiko osteoporosis;
 • Membantu melawan alergi;
 • Berkesan dalam penurunan berat badan;
 • mempunyai kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular;
 • menormalkan keseimbangan usus.

Bergantung kepada ciri-ciri individu setiap orang, kualiti positif dan negatif mungkin berbeza. Kefir merujuk kepada pelbagai produk yang boleh diberikan kepada kanak-kanak kecil selepas 8 bulan.

Kefir kadang-kadang minum bukan sahaja berguna, tetapi berbahaya. Pertama sekali, anda perlu memberi perhatian kepada kualiti. Ia mesti sentiasa segar. Pakej ini tidak sepatutnya mempunyai nama “produk kefir”, tetapi “kefir”.

Produk ini mestilah berkualiti dan bebas dari bau luaran. Sekiranya seseorang tidak mempunyai penyakit kronik, produk susu tidak akan memberi kesan negatif terhadap kesihatan.

Boleh saya minum kefir setiap hari

Dengan semua kegunaan kefir, setiap orang mesti memahami apa yang akan berlaku jika dia akan minum kefir setiap hari, berdasarkan ciri-ciri masing-masing. Apabila digunakan setiap hari, ia hanya akan membawa manfaat kepada badan dewasa dan sihat.

Setiap orang harus mempertimbangkan ciri-ciri mereka sendiri dan menyedari apa yang akan berlaku jika mereka minum kefir setiap hari. Untuk memastikan manfaat harian minuman, perlu berunding dengan doktor.

Berapa kerap anda boleh minum kefir

Bagi orang yang sihat, terdapat norma harian penggunaan kefir. Ia boleh diminum walaupun setiap hari, dengan mengambil kira ketiadaan penyakit kronik atau keunikan badan. Sekiranya penggunaan produk tenusu ini melebihi tanda 500 ml, kegunaannya menjadi dipersoalkan.

Spesifik penggunaan

Adalah lebih baik untuk minum kefir pada waktu malam, atau lebih dua jam sebelum tidur untuk pencernaan yang lebih baik. Dos harian untuk orang yang sihat adalah 200 – 400 ml minuman. Ia mungkin menjadi makan malam yang betul. Adalah lebih baik untuk meminumnya tanpa menambah gula. Penting: Sekiranya keasidan yang tinggi, beberapa sudu gula harus ditambah kepada produk susu.

Apabila mengandung dan menyusu

Apabila ditapai, Kefir mengandungi peratusan kecil alkohol. Walau bagaimanapun, fakta ini selamat, kerana alkohol tidak dapat dijumpai dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, ia perlu dimakan dengan berhati-hati semasa kehamilan.

Satu segelas minuman sedemikian tidak akan menyebabkan masa kepada ibu dan anak, tetapi penyalahgunaan, boleh menyebabkan sembelit atau gangguan. Jangan lupa tentang intoleransi produk tenusu dalam ibu dan anak.

Apabila kehilangan berat badan

Kefir sendiri boleh membantu dalam memerangi pound tambahan. Diet Kefir yang terkenal telah membantu ramai wanita menurunkan berat badan. Ia menggabungkan dengan hebat dengan bran dan kacang.

Untuk mengurangkan berat badan, anda boleh menggunakannya pada bila-bila masa sepanjang hari, bagaimanapun, untuk hasil yang terbaik, adalah disyorkan untuk melakukannya sebelum tidur. Oleh kerana kandungan kalori yang rendah dan peratusan yang tinggi dari protein, minuman itu sempurna dicerna dan menyedihkan badan tanpa memberikan berat tambahan.

Dalam beberapa penyakit

Dengan penyakit tertentu, minum kefir adalah kontraindikasi. Ia mempunyai ciri-ciri pencahar ringan, jadi orang yang mempunyai masalah ini, penggunaannya tidak disyorkan. Anda tidak boleh minum produk tenusu ini dengan peningkatan keasidan perut.

Pesakit kencing manis akan mendapat manfaat daripada minum kefir. Cemerlang untuk mengurangkan tahap kolesterol. Bagi orang yang menderita intoleransi laktosa, ia adalah keselamatan yang sebenar. Untuk orang alah dan asma, minum produk tenusu ini setiap hari juga berguna, kerana produk ini mengurangkan gejala yang sama.

Beberapa kontraindikasi

Ia secara mutlak tidak disyorkan untuk memberi kefir kepada kanak-kanak di bawah 8 bulan. Ia dikontraindikasikan untuk gastritis, ulser. Tidak termasuk dalam kes keracunan.

Kesan sampingan

Walau bagaimanapun, produk ini mempunyai sedikit kesan sampingan, bagaimanapun, ia adalah bernilai mengetahui tentang mereka.

Bagaimana dengan betul menyimpan kefir

Hayat rak kefir apabila botol ditutup adalah satu minggu. Sekiranya produk telah dibuka, ia harus diminum dalam beberapa hari. Pada suhu bilik, ia perlu disimpan selama tidak lebih dari beberapa jam. Kefir adalah lebih baik untuk mengekalkan sifatnya dalam botol kaca. Ia dilarang keras untuk melebihi jangka hayat.

Мakanan Berkhasiat