Adakah air suling berguna?

Adakah anda biasa minum air botol? Kemudian anda perlu tahu bahawa sesetengah daripada mereka ditarik terus dari paip, dibungkus tanpa penapisan lanjut. Di samping itu, botol plastik kadang-kadang mengandungi bisphenol A (BPA), yang merupakan gangguan hormon sintetik. Sebagai tambahan kepada beberapa risiko kesihatan, air botol dalam botol plastik mempunyai kesan yang dahsyat pada ekosistem. Apakah alternatif yang boleh didapati?

Pilihan pilihan dan mesra alam adalah penapis air yang membersihkan air paip. Mereka dijual sebagai osmosis terbalik, penapis ionik atau arang. Untuk air tulen tambahan, gunakan penyulingan. Apakah ciri-ciri air suling? Bahagia dan faedah cecair tulen ini dibincangkan di bawah.

Apa yang disuling air

Air yang disuling (demineral) adalah air yang telah menjalani proses penyulingan (melucutkan cecair mineral yang terkandung). Ini dilakukan dengan mengubah keadaannya ke wap air. Proses ini boleh berlaku secara beransur-ansur – sebagai contoh, dengan penyejatan di bawah sinar matahari, atau dengan cepat – dengan memanaskannya ke titik didih. Hasil daripada proses penyulingan adalah pemisahan semua komponen tambahan. Iaitu, hanya h

2.

O.

Ciri-ciri air suling:

 • bukan kekonduksian;
 • Titik lebur – 0 ° C;
 • Titik didih – 100 ° C;
 • Ketumpatan maksimum – 1 g / cm3 pada 4 ° C;
 • ph = 7.

Air suling adalah yang paling mirip dengan air hujan, yang – jika suasana kita tidak begitu tercemar – akan menjadi sumber yang ideal. Osmosis terbalik adalah proses pelbagai penapisan yang menghilangkan bahan kimia toksik dan deposit mineral yang besar dari air. Cecair yang dihasilkan oleh penyulingan atau osmosis terbalik, seperti air hujan, mengandungi lebih banyak oksigen, anion hidroksil (oh-), kurang hidrogen kation (H +). Hidrogen yang berlebihan memberikan sifat berasid, jadi air yang menetralkan ini membantu tubuh manusia mengurangkan sisa asid terkumpul.

Tetapi kebanyakan doktor tidak mengesyorkan air suling untuk minum kerana ia tidak dianggap air minum. Penggunaannya boleh merosakkan mukosa usus kerana kekurangan ion, mineral dalam komposisinya. Ini sebahagiannya benar. Tetapi kegunaan cecair murni ini juga dikenali.

Sifat air suling untuk manusia

Dalam dunia yang tercemar pada hari ini, air suling adalah yang paling murni bahawa air hujan dulu. Malangnya, hari ini air hujan sangat tercemar oleh ekzos berbahaya dari kereta, kilang, dan loji kuasa. Air suling tidak mengandungi pepejal. Komposisi itu mudah: hidrogen + oksigen. Ia tidak mengandungi bahan organik atau bukan organik.

Ia juga boleh dicurahkan ke dalam besi stim elektrik, bateri kereta. Ia tidak meninggalkan deposit di dalam badan dan tidak mengandungi garam (natrium). Ia adalah cecair yang ideal untuk fungsi yang sihat dari penapis besar badan, buah pinggang; Ia sesuai untuk berfungsi dengan betul paru-paru, perut, hati, dan organ penting lain di dalam badan. Sebabnya? Ketiadaan bahan tak organik. Kerana kesuciannya, ia digunakan di farmasi untuk penyediaan ubat-ubatan cecair.

Faedah

Air suling adalah yang paling murni. Ia tidak mempunyai bau, tiada warna, tiada rasa. Ini mengawal cecair suhu badan, membantu untuk membuang haba berlebihan yang dihasilkan dengan mengambil kira-kira 3,000 kcal sehari. sifat-sifat terapeutik termasuk perlindungan terhadap selaran matahari, curahan bahan-bahan toksik daripada badan.

Fungsi yang paling penting

Air suling adalah salah satu pelarut paling mudah di dunia, satu-satunya badan yang boleh mendapatkan tanpa risiko kerosakan tisu.

Ia larut bahan-bahan makanan, memastikan penyerapan mereka oleh setiap sel, mineral bukan organik (batu) disimpan dalam tisu badan, menggalakkan penyingkiran mereka dalam proses detoksifikasi.

Menghapuskan deposit mineral bukan organik

Para saintis pilihan kini bukan sahaja mengakui tetapi menegaskan bahawa usia tua, kematian (kecuali tentu kita bercakap mengenai kemalangan), adalah hasil daripada pengoksidaan disebabkan oleh pengumpulan toksin dalam badan tanpa penghapusan yang sepatutnya mereka.

Dr. Alexis Carrel yang terkenal dibuat tisu jantung abadi dengan kerap mengepam keluar serpihan selular.

Air bersih adalah talian hayat anda

Semasa penyulingan, air diasingkan daripada hampir semua kekotoran dan menjadi tulen. Apabila ia masuk ke dalam badan, ia sekali lagi mengumpul mendapan mineral bukan organik yang terkumpul dalam sendi, dinding arteri, rongga, dan membantu membuangnya.

Batu karang, batu karang menjadi semakin kecil dan mengecil sehingga melalui saluran perkumuhan. Secara beransur-ansur kesakitan arthritis berkurangan, sendi menjadi lebih fleksibel, lebih mudah alih. Kapal mendapat semula keanjalannya dahulu, tekanan darah kembali normal.

Air suling menarik terutamanya mineral bukan organik. Mineral organik kekal dalam tisu di mana ia berada. Ini adalah fakta indah refleksi ilahi. Kita dilahirkan bukan untuk mati, tetapi untuk hidup.

Fakta ini mudah dibuktikan. Kapal tidak kelihatan pada sinar-X apabila tiada deposit kalsium pada dindingnya. Ini adalah bukti bahawa mendapan mineral hadir walaupun di dalam saluran yang melaluinya darah sentiasa mengalir.

Air keras membawa mineral tidak bergerak ke dalam badan, manakala air suling mengeluarkannya. Oleh itu, manfaatnya kepada tubuh terletak pada penyuciannya.

Kebenaran Yang Hodoh

Rata-rata orang mengambil kira-kira 3-4 liter air setiap hari. Ini termasuk kopi, teh, minuman ringan dan makanan. 3-4 liter sehari = 450 cawan pepejal seumur hidup.

Pepejal ini juga terdapat dalam teko (biasa, elektrik). Seseorang secara beransur-ansur menjadi fosil. Proses ini sangat perlahan sehingga ia tidak disedari.

Deposit tambahan berlaku di kawasan tekanan darah paling rendah. Ini termasuk:

 • Sendi (arthritis, gout);
 • saluran darah (pengerasan);
 • urat (vena varikos);
 • Paru-paru (emphysema).

Deposit selalunya menutupi kanta mata, yang membawa kepada katarak. Akibatnya, katarak juga boleh disebabkan oleh pengambilan air keras. Apabila deposit mineral didepositkan, tekanan mata meningkat, penyebab glaukoma, boleh berkembang. Akibatnya, air suling berguna untuk dimakan sebagai satu-satunya pencegahan jangka panjang penyakit ini.

Kemudaratan dan Kontraindikasi

Air ini sebelum ini dirujuk sebagai “suci mutlak”. Minumannya juga disokong dalam buku oleh P. C. dan P. Bragg, “Air – Rahsia Kesihatan Terhebat,” di mana pengarang mengesyorkan minum hanya buah-buahan, jus sayuran dan air suling. Mereka memberi amaran terhadap minum mineral, boleh diminum, air paip. Tetapi mengambil cecair ternyamineral sebagai asas rejimen minuman anda adalah berbahaya dari sudut kesihatan.

“Air suling (atau demineral) sama sekali tidak sesuai untuk penggunaan langsung jangka panjang kerana ia boleh mengganggu metabolisme tubuh manusia. Risiko lain ialah: hampir sifar pengambilan kalsium, magnesium, pengurangan pengambilan beberapa unsur penting lain dan kesan. unsur, kehilangan kalsium yang tinggi, magnesium, unsur penting lain daripada makanan yang dimasak dalam air demineral, peningkatan risiko pendedahan toksik kepada logam berat dengan makanan, pencemaran sekunder air demineral” (sumber: Wikipedia.org).

Kesan negatif terhadap metabolisme air dan mineral telah disahkan, mengganggu kestabilan persekitaran dalaman akibat perubahan dalam rembesan hormon. Ini membawa kepada kekurangan serius mineral penting, terutamanya kalsium, magnesium, gangguan rejim air dalam badan.

Beberapa kajian telah menunjukkan kemudaratan meminum cecair demineral dalam bentuk peningkatan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular, osteoporosis, komplikasi kehamilan, dan penyakit neurodegeneratif.

Air suling membawa kepada kepekatan elektrolit yang lebih rendah dalam cecair badan, mengganggu pengagihan air antara sel. Ini membawa kepada kerosakan organ yang teruk. Gejala awal termasuk:

 • keletihan;
 • kelemahan;
 • sakit kepala.

Kemudian kekejangan otot dan gangguan irama jantung muncul. Kekurangan natrium akut (“keracunan air”) juga diperhatikan jika air suling dimakan.

Kerap membuang air kecil membawa kepada kehilangan ion dari persekitaran dalaman badan.

Keistimewaan penyediaan air suling

Terdapat syarikat di pasaran yang menawarkan penyuling rumah. Pengilang mendakwa bahawa dengan bantuan mereka adalah mungkin untuk menyediakan cecair minuman tulen sempurna, bebas daripada bahan kimia, logam berat kerana pemanasannya pada suhu melebihi 100°C. Tetapi kebanyakan mereka lupa untuk menambah bahawa pada suhu ini semua mineral yang diperlukan untuk tubuh manusia berfungsi dengan baik juga hilang.

Satu-satunya amaran daripada pengilang: apabila menggunakan penyuling buat kali pertama, air mungkin mengandungi beberapa sisa daripada pengeluaran. Oleh itu tidak digalakkan untuk meminum 4 liter pertama cecair demineral.

Bila dan cara mengambil air suling

Selepas mempertimbangkan faedah dan kemudaratan air suling untuk manusia, persoalan timbul: bilakah disyorkan untuk meminumnya?

Tiada paip membekalkan seseorang dengan air berkualiti dari mata air gunung. Ramai orang yang mementingkan kesihatan mereka enggan minum air paip. Pilihan terbaik untuk mereka ialah menyaring cecair yang masuk. Ia boleh diminum untuk tempoh yang lebih singkat (sehingga 1 minggu) untuk membuang toksin dari badan. Sekiranya diet kaya mineral diikuti, tempoh penggunaannya boleh dilanjutkan kepada 2 minggu.

Apabila memasak dengan air suling, semua nutrien penting – bahan yang tidak dihasilkan oleh badan – hilang. Kami bercakap tentang kehilangan tinggi ion kalsium, ion magnesium, unsur surih. Kekurangan ion meningkatkan risiko kesan toksik logam berat yang terkandung dalam makanan.

Syor Pakar Perubatan

Air suling ialah air tulen yang diperoleh dengan mendidih dan menyejat mineral terlarut. Tetapi pakar tidak bersetuju sama ada ia baik untuk manusia.

Kerana keasidannya yang meningkat, sesetengah saintis menunjukkan keupayaannya untuk mengikat mineral dalam badan untuk memulihkan keseimbangan. Tetapi bersama dengan mineral, toksin juga terikat dan seterusnya disingkirkan dari badan.

Keseimbangan mineral dalam badan adalah penting – kekejangan, kekejangan berkembang apabila mereka kekurangan. Tetapi air tidak sepatutnya menjadi sumber utama mineral. Bahan-bahan ini perlu diperolehi dalam makanan. kenapa? Untuk mendapatkan mineral yang mencukupi daripada air, kita harus minum mandian penuh setiap hari!

Selain itu, mineral dalam air adalah dalam bentuk bukan organik (bukan hidup), yang tidak selalu berguna. Dalam bentuk ini, tubuh manusia hanya boleh mengambil beberapa unsur seperti natrium, klorin; kebanyakan mineral lebih disukai dalam bentuk bahan organik kerana ia terdapat dalam tisu tumbuhan, haiwan.

Juga, doktor mengatakan bahawa semakin tinggi kandungan mineral air, semakin kurang berkesan ia membawa mineral organik ke dalam tisu. Menariknya, orang yang berumur panjang dari kawasan yang berbeza di dunia (yang dipanggil “zon biru”) minum air dengan kandungan mineral yang lebih rendah, terutamanya dengan peratusan kalsium yang rendah.

Мakanan Berkhasiat