5 Tanda Utama Buah Mangga Matang

Berasal dari Malaysia, buah ini merupakan antioksidan kuat yang mengurangkan risiko leukemia dan kanser kolon. Mangga yang cerah dan manis cepat mengenyangkan, membantu penghadaman, mengawal paras kolesterol, dan memanjangkan keremajaan. Untuk menikmati buah ini sepenuhnya dan mendapat manfaat kesihatannya, anda perlu memilih buah yang berkualiti masak yang betul.

Anda boleh mengetahui kematangan buah yang cair di mulut anda dengan rupa, berat, rasa yang indah, konsistensi yang padat, tidak longgar, dan warna yang cerah.

Warna

Anda tidak sepatutnya dipandu oleh warna buah. Terdapat lebih daripada dua ratus jenis dengan warna yang berbeza. Mangga boleh berwarna kuning, hijau, merah, merah jambu dan hampir hitam. Pakar menasihatkan untuk memberi perhatian kepada keamatan warna dan bintik coklat, menunjukkan kematangan buah.

Bentuk, saiz dan berat

Bentuk tidak mempunyai kesan ke atas kematangan, tetapi tempat di sekeliling tangkai hendaklah dibulatkan dan tangkai dinaikkan. Pilih mangga yang bulat atau bujur. Elakkan bentuk leper kerana terdapat sedikit daging dalam buah. Elakkan mangga yang terlalu besar atau terlalu kecil. Diameter optimum ialah 10 cm.

Minta penjual menimbang sebiji buah. Jika ia masak, ia akan mempunyai berat purata 200-300 gram. Buah-buahan yang besar tidak dibekalkan ke kedai, dan yang kecil tidak mempunyai masa untuk masak. Anda boleh mengambil dua mangga dengan saiz yang sama di tangan anda dan tentukan mana yang lebih berat. Yang lebih berat akan menjadi lebih manis.

Bau

Bau kawasan berhampiran tangkai buah, ia adalah yang paling aromatik. Buah yang masak berbau seperti campuran pic, aprikot, tembikai dan lobak merah. Kehadiran nota pain dan resin adalah wajib.

Jika tidak ada aroma langsung, bermakna buahnya berwarna hijau dan tidak akan masak lama. Bau masam atau alkohol adalah tanda daging yang ditapai dan tercemar.

Keadaan kulit

Permukaan mangga berkualiti masak berkilat, licin dan pejal. Keretakan, lekukan dan kerosakan mekanikal lain tidak boleh diterima. Sesetengah jenis mempamerkan garis-garis halus pada kulit apabila ia masak. Kedutan yang teruk menunjukkan buah itu terlalu masak.

Bintik coklat kecil pada kulit menunjukkan kematangan, manakala bintik saiz sen yang lebih besar menunjukkan kematangan.

rasa.

Perah mangga dengan tapak tangan. Daging buah yang masak meminjam sedikit dan berair. Buang produk jika ia keras seperti batu atau sangat lembut.

Dalam kes pertama, terdapat tanda-tanda ketidakmatangan, buah seperti itu walaupun selepas 2 minggu tidak akan menjadi manis. Dalam kes kedua, terdapat kebarangkalian tinggi untuk permulaan penapaian dan reput, terutamanya jika kelonggaran disertai dengan kulit yang melekit, lembik.

Bagaimana untuk mematangkan mangga di rumah

Buah-buahan yang belum masak tidak sukar untuk dibawa ke keadaan di rumah. Terdapat tiga cara untuk mematangkannya:

  1. Cukup letakkan mangga di atas pinggan, biarkan di atas meja dapur atau, lebih baik lagi, di ambang tingkap yang lebih dekat dengan cahaya. Sinaran matahari memulakan proses pematangan, yang berlangsung selama 7-10 hari.
  2. Cara cepat untuk membuat mangga lembut dan manis adalah dengan “menanam” mereka dalam mangkuk nasi yang dalam. Buah tidak boleh bersentuhan antara satu sama lain. Pantau proses pematangan setiap 10 jam.
  3. Letakkan buah dalam beg kertas dengan epal masak. Etilena yang dikeluarkan akan menjalankan tugasnya dan mangga akan cepat masak.

Buah juga akan menjadi lembut dalam gelap, tetapi proses masak akan mengambil masa yang lebih lama. Letakkan buah di atas rak di dalam kabinet dapur dengan pintu legap. Adalah penting bahawa tiada rempah atau makanan lain yang berperisa terang di kawasan sekitar.

Simpan mangga masak di dalam peti sejuk tidak lebih daripada lima hari. Jika anda meninggalkan buah masak di atas meja, ia akan mula rosak selepas 24 jam.

Мakanan Berkhasiat