4 produk yang boleh menggantikan gula vanila

Gula vanila ialah buah vanila yang ditambah dengan gula biasa. Buahnya mengeluarkan bau yang menyenangkan, jadi bahan tambahan ini sering digunakan dalam barangan bakar dan produk konfeksi. Artikel ini akan menulis maklumat terperinci tentang gula vanila, serta apa yang boleh digantikan di rumah.

Menggantikan gula vanila adalah sangat sukar. Tiada bahan lain yang akan memberikan rasa yang begitu kaya. Vanila semulajadi adalah produk yang sangat mahal. Itulah sebabnya hampir mustahil untuk mencarinya di pasaran bebas. Tetapi gula vanila sangat banyak kerana ia dibuat semudah mungkin. Mereka mengambil sukrosa biasa dan meletakkan buah vanila kering di dalamnya. Secara beransur-ansur ia menyerap rasa dan gula vanila sudah siap. Buahnya dikeluarkan dan dipindahkan ke tong sukrosa yang lain.

4 idea untuk menggantikan gula vanila

Vanillin

Vanillin ialah produk sintetik yang berbau seperti buah vanila sebenar. Ramuan ini mempunyai struktur yang serupa dengan gula biasa, kerana ia mempunyai bentuk yang terhablur. Vanillin digunakan secara meluas dalam masakan, perubatan dan juga minyak wangi.

Ekstrak Badam

Bagus untuk pai. Ia mengeluarkan aroma yang menyenangkan yang sama baiknya dengan vanila. Sebelum menggantikannya, ia patut membaca resipi tambahan. Perkadaran bahan yang salah boleh merosakkan keseluruhan hidangan.

sirap maple

Satu lagi bahan yang baik untuk pai. Rasa sangat berbeza, tetapi sirap melengkapkan hidangan dengan rasa yang menyenangkan.

Alkohol

Pengganti terbaik ialah brendi atau cognac. Ia boleh diterima untuk digunakan semasa membuat kek atau gula-gula.

Cara membuat gula vanila

Jika anda tidak mahu membeli gula vanila yang sudah siap, anda boleh membuatnya di rumah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan bahan-bahan berikut:

  • 1 kg gula bit;
  • Sebilangan kecil gula tepung;
  • pod vanila.

Bahan terakhir boleh dibeli di kedai pastri khusus atau di pasaran. Ia adalah perlu untuk memilih pod terpanjang, kerana ia mempunyai paling banyak biji. Mereka adalah bahan utama dalam penyediaan gula vanila.

Bijinya perlu dikeluarkan, dihancurkan dan dicampur dengan serbuk. Jisim yang terhasil ditambah kepada gula bersama-sama dengan buah pra-potong dan diselitkan selama 4 hari. Semasa penyimpanan gula harus berada di tempat yang gelap dan dengan penutup tertutup rapat. Balang kaca biasa akan dilakukan. Jangan simpan gula terlalu lama, kerana baunya akan beransur lemah.

Gula vanila: apakah kebaikan dan kemudaratan

Ramai orang ingin menggantikan gula vanila dengan tepat kerana kesan sampingannya. Dia mampu menyebabkan diabetes, kerosakan gigi dan tindak balas alahan yang teruk. Tetapi ini hanya mungkin jika produk disalahgunakan. Jika anda menggunakan gula vanila dalam had, kemungkinan tindak balas negatif diminimumkan.

Ciri-ciri berguna adalah seperti berikut:

  1. Mempercepatkan metabolisme, yang memberi kesan positif kepada penyerapan mikronutrien yang berguna. Bahan berbahaya tidak kekal di dalam badan dan cepat disingkirkan.
  2. Memperbaiki sistem penghadaman dan usus.
  3. Sekiranya seseorang mempunyai ambang kesakitan yang rendah, terima kasih kepada gula vanila, ia akan meningkat dengan ketara.
  4. Sangat baik dalam memecahkan alkohol dalam badan.
  5. Mengurangkan kemungkinan sel kanser.

Terdapat lebih banyak kualiti positif daripada yang negatif.

Pokoknya

Ia adalah mungkin untuk menggantikan gula vanila, tetapi ia mesti dilakukan dengan berhati-hati. Tanpa bau ciri, hidangan mungkin tidak menjadi lazat.

Мakanan Berkhasiat