30 fakta menarik tentang kacang

Kacang peas tergolong dalam keluarga kekacang, yang termasuk kekacang, lentil, dan kacang soya. Tumbuhan mengandungi banyak bahan berguna, termasuk unsur surih, vitamin, serat. Terdapat spesies makanan dan makanan ternakan. Di antara semua wakil, kacang polong dinilai sedikit kurang, yang sangat tidak adil. Lagipun, ia mempunyai banyak rahsia dan sifat luar biasa.

Rahsia buah kacang

Jika anda mempertimbangkan semua aspek pertumbuhan, pembentukan tumbuhan dan skop aplikasinya, anda boleh belajar banyak perkara menarik.

 1. Secara keseluruhan, terdapat 7 spesies dalam genus.
 2. Perosak utama yang boleh memusnahkan sepenuhnya tanaman adalah kumbang bijian kumbang kacang. Ia juga tidak menolak untuk digigit oleh kumbang, dan jangkitan virus kacang pea adalah kepentingan antarabangsa.
 3. Tanaman ini telah diketahui sejak Zaman Batu, seperti yang dibuktikan oleh penemuan dalam penggalian arkeologi.
 4. Maknanya di negara-negara yang berbeza ditentang secara diametrik. Di China dan India ia dianggap sebagai simbol kemakmuran, di Greece ia menunjukkan kemiskinan.
 5. Pada Zaman Pertengahan, tanaman itu berada dalam senarai makanan paling popular dari semua lapisan masyarakat.
 6. Konsep kacang hijau dan penggunaannya dalam masakan muncul pada abad ke-18.
 7. Pada masa yang sama penternak Inggeris memperkenalkan varieti baru, “varieti taman”.
 8. Thomas Jefferson dari Amerika mencapai hasil yang menakjubkan, menanam 30 jenis kacang pea di ladangnya.
 9. Buah-buahan dalam tin, dikeringkan, dan dibekukan, menjadikannya tersedia untuk dimakan pada bila-bila masa sepanjang tahun.
 10. Tangkai tanaman memanjang ke atas 2 meter.
 11. Kacang, seperti semua kekacang, boleh menggantikan daging dalam diet tanpa memudaratkan badan.
 12. Kandungan serat yang tinggi memberikan rasa kenyang yang cepat.
 13. Tuaian tanaman dunia ialah 15 juta tan.
 14. Sosej dibuat daripada tepung kacang dengan sedikit tambahan daging dan lemak babi pada abad ke-19.
 15. China, Rusia dan Kanada dianggap sebagai peneraju dalam penanaman tanaman itu. Ketiga-tiga ini memiliki hampir separuh daripada tanaman dunia.
 16. Perancis abad keenam belas terkenal dengan paradoks masakan, di mana kacang dan lemak babi dihidangkan kepada raja dan orang miskin, tetapi dengan perasa yang berbeza.
 17. Penemuan hukum keturunan datang dari kajian kacang polong oleh saintis Johann Mendel. Berdasarkan pemerhatiannya, dia mencipta asas genetik.
 18. Tumbuhan ini dianggap sebagai sumber sebatian nitrogen yang ideal, berfungsi sebagai baja yang sangat baik untuk tanaman lain.
 19. Kacang adalah bahagian wajib dalam upacara perkahwinan di Poland.
 20. Rekod mutlak untuk makan kacang telah ditetapkan oleh Janet Harris, yang berjaya makan 7,175 kacang dalam masa sejam.
 21. Tumbuhan itu datang ke Jepun pada abad ke-4 dan ke Rusia pada abad ke-6.
 22. Columbus membawa benih ke Dunia Baru, menanamnya di pulau Isabella.
 23. Peribahasa, “di bawah Tsar Gorokh,” merujuk kepada abad VI-VII.
 24. Tinjauan umum rakyat Britain mendapati sayur itu adalah salah satu daripada sepuluh kegemaran mereka.
 25. Pati kacang adalah sebahagian daripada beberapa bioplastik.
 26. Di wilayah utara Rusia, terdapat hari istimewa apabila mereka akan keluar ke ladang dan merawat jiran mereka dengan buah segar tanaman baru.
 27. Di bandar Wicham terdapat pertandingan menembak kacang ke sasaran.
 28. Di Bohemia, pengantin perempuan ditaburkan dengan kacang dan selepas upacara itu, kacang yang tersangkut dalam pakaiannya dikira. Mereka menunjukkan bilangan anak yang akan dilahirkan.
 29. Pada tahun 2004 ia telah dibuktikan oleh eksperimen bahawa tumbuhan itu tumbuh dengan baik dalam keadaan tanpa berat.
 30. Mudah untuk membuat sup, ulam dan pencuci mulut daripada kacang.

Ciri-ciri unik tumbuhan digunakan dalam masakan, pembuatan dan perubatan rakyat. Merebus digunakan untuk menormalkan saluran gastrousus, losyen berjaya melegakan gejala penyakit kulit, tepung mengurangkan gula dan kolesterol. Dalam kosmetologi, tumbuhan itu juga tidak diabaikan. Komposisi kimianya yang kaya membantu mencergaskan kulit, melegakan kerengsaan, menyuburkan dan melicinkan garis-garis halus.

Di sebalik jalinan kacang yang anggun terdapat sejarah berabad-abad lamanya dan manfaat yang besar untuk manusia, jadi tumbuhan itu dilayan dengan hormat, ditanam pada skala perindustrian dan di taman desa.

Мakanan Berkhasiat