25 fakta menarik tentang chanterelles

Topi emas chanterelles yang dikenali dengan baik menyebabkan keghairahan yang tulen di kalangan pemburu cendawan. Ini tidak menghairankan, memandangkan ciri-ciri unik cendawan jenis ini. Mereka dianggap sebagai makanan istimewa, dan pendapat ini telah dipegang sejak zaman Rom kuno. Ia mengandungi banyak kuprum, karotena, vitamin A, C, D, 8 asid amino penting. Habitat mereka meliputi bahagian Eropah, Himalaya, Afrika. Chanterelles terbesar ditemui di California. Cendawan dituai dari akhir musim panas hingga fros pertama. Mereka tergolong dalam lamina, dihargai oleh tukang masak di banyak negara kerana rasa yang unik dan cerah. Walaupun cendawan telah terkenal sejak zaman purba, di bawah topi oren-emas terdapat banyak rahsia yang hanya diketahui oleh para ahli.

 1. Tudung dan tangkai membentuk satu keseluruhan.
 2. Pulpa mempunyai rasa masam dan bau yang mengingatkan buah-buahan kering.
 3. Pada waktu rehat, daging menjadi kemerah-merahan apabila terdedah kepada oksigen.
 4. Musim memetik adalah dua kali ganda, dengan gelombang pertama pada bulan Jun dan gelombang kedua dari Ogos hingga Oktober.
 5. Daripada spesies yang sama, chanterelle faceted dan velvet chanterelle dikenali.
 6. Chanterelles mengandungi kompleks vitamin keseluruhan, termasuk vitamin D dalam bentuk yang mudah dihadam.
 7. Mereka dipanggil “ratu hutan.”
 8. Tiada perosak dalam badan cendawan, mereka tidak berulat pada mana-mana peringkat pertumbuhan.
 9. Bahan quinomannose dalam komposisi topi dan tangkai bertindak sebagai anthelmintik yang kuat. Ia rosak jika bersentuhan dengan garam dan pada suhu melebihi 50 darjah.
 10. Di Perancis abad ketujuh belas, hadiah hutan ini terdapat dalam menu golongan bangsawan.
 11. Penduduk negara Scandinavia mengaitkan chanterelles oren keupayaan untuk meningkatkan keinginan seksual dan semestinya dimasukkan dalam senarai hidangan yang disediakan untuk pengantin lelaki sebelum perkahwinan.
 12. Di Latvia chanterelles adalah komoditi eksport, jumlahnya pada tahun 2013 berjumlah 72,286 kg.
 13. Cendawan tergolong dalam lamina, tetapi tidak seperti cendawan atau chanterelles, ia tidak boleh dibekukan. Mereka mengembangkan kepahitan, yang hanya boleh dikeluarkan dengan mendidih dalam susu.
 14. Spesimen terbesar seberat 0.5 kg dan ditemui di California.
 15. Rasa mereka tidak bergantung pada saiznya.
 16. Pilihan penyimpanan optimum dalam kes chanterelles adalah cendawan kering dan tin.
 17. Mereka boleh dimakan mentah untuk tujuan perubatan. Mereka tidak mempunyai toksin sendiri dan jika dipetik di tempat yang bersih dari segi ekologi, ia benar-benar selamat.
 18. Ergosterol dalam komposisi cendawan boleh memulihkan sel-sel hati.
 19. Makanan dengan chanterelles sangat berkhasiat dan boleh dibandingkan dengan daging dalam nilai pemakanan.
 20. Dalam perubatan rakyat, tincture cendawan digunakan sebagai agen antitumor dan merangsang imun.
 21. Di China, berasaskan serbuk, ekstrak dan ekstrak daripada chanterelles dijadikan persediaan untuk meningkatkan ketajaman penglihatan dan melawan penyakit mata.
 22. Cendawan tumbuh dengan mudah di hutan konifer, daun luruh dan bercampur, disusun dalam keluarga dalam bentuk “cincin sihir”.
 23. Yang paling lazat dianggap sebagai chanterelles yang digoreng dan diperap.
 24. Nilai kalori 100 gram produk segar hanya 19 kcal.
 25. Cendawan mengandungi bahan yang menghalang pendaraban bacillus tubercle.

Apabila mengumpul hadiah hutan secara bebas, anda harus mempertimbangkan bahawa kebanyakan spesies yang boleh dimakan mempunyai kemiripan yang beracun, jadi anda harus mendekati proses itu dengan bertanggungjawab, dan lebih baik pergi ke hutan bersama seorang pemburu cendawan yang berpengalaman. Pada musim penuaian hutan sudah cukup untuk semua orang.

Мakanan Berkhasiat